latinica  ћирилица
02/03/2017 |  15:15 ⇒ 03/03/2017 | 07:58 | Autor: RTRS

Dodik-Lavrov: Rusija zabrinuta zbog pokušaja revidiranja Dejtona (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srpske Milorad Dodik sastao se sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u Moskvi.
Milorad Dodik i Sergej Lavrov (Arhiv) - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Sergej Lavrov (Arhiv)Foto: RTRS

Nakon sastanka, predsjednik Srpske je rekao da je to još jedan dokaz dubokog razumijevanja i prijateljstva.

Dodik je za RTRS izjavio da je sastanak bio posvećen razmatranju pitanja o nastavku saradnje, prije svega ekonomske i saradnje u oblasti kulture i obrazovanja, te da je bilo i govora o važnim političkim pitanjima.

"Rusija je članica Savjeta za implementaciju mira i sigurno je uključena u implementaciju samog Dejtonskog sporazuma. Rusija i dalje potvrđuje privrženost međunarodnom pravu i Dejtonskom mirovnom sporazumu, svjesna da je došlo do određenih degragacija samog sporazuma od strane visokog predstavnika, koji je u kontinuitetu mijenjao sporazum, mada je Ruska federacija uvijek odbijala da da podršku takvom ponašanju", napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da su ekonomska pitanja vezana za uspjeh projekta koja je veoma važan za Republiku Srpsku, a to su rafinerija nafte i rafinerija ulja i distributivna mreža koju je u Republici Srpskoj razvijala godinama unazad kompanija Razubežnjeft.

"Očigledno je da država podržava taj projekat i gospodin Lavorv je izrazio podršku napretku koji se na tom planu ostvaruje i želje da se riješe bilo kakvi problemi u komunikaciji između te kompanije i naših vlasti u Republici Srpskoj, čiime smo se i u prošlosti kontinuirnao bavili", napomenuo je Dodik.

On je dodao da je razgovarano i o sankcijama koje je zapad uveo Rusiji.

"Činjenica je da Republika Srpska nije dozvolila Bosni i Hercegovini da isto učini. To je svakako omogućilo da robe iz Bosne i Hercegovine u cjelini mogu da budu ovdje na ruskom tržištu i to se pokazuje kao jedna od dobrih rješenja", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske dodaje  i da "ne smijemo zaboraviti da je Ruska federacija podigla veto u Savjetu bezbjednosti kada je Velika Britanija željela da Srbe okarakteriše kao genocidne. Sastanak je bio na najvišem prijateljskom nivou i gotovo da nije bilo ni jednog pitanja koje nismo dotakli", zaključio je Dodik.

U saopštenju, koje je objavljeno na sajtu ruskog MIP-a, navodi se da je Lavrov rekao da mu je drago da vidi predsjednika Srpske, sa kojim se ruski zvaničnici redovno sastaju, u skladu sa dogovorima koji su postignuti na sastancima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako je Lavrov istakao, cilj tih razgovora jeste da se osigura striktno poštovanje principa Dejtonskog sporazuma, kako bi se spriječilo kršenje prava konstitutivnih naroda i entiteta.

Milorad Dodik i Sergej Lavrov (Foto: RTRS)

Lavrov je rekao da je Rusija zabrinuta zbog pokušaja da se revidiraju principi Dejtonskog sporazuma i krše prava konstitutivnih naroda i entiteta.

"Svjesni smo da neki od naših zapadnih partnera tim pokušavaju ili da zatvaraju oči ili da direktno gledaju kroz prste tim pokušajima. Aktivno radimo sa njima da se sve zadrži u granicama odobrenim od strane Savjeta bezbjednosti UN-a", rekao je Lavrov.

Lavrov je podsjetio da je nedavno, na inicijativu Rusije, održan sastanak Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, gdje je Rusija sva ova pitanja principijelno zaoštrila i, uglavnom, nije čula primjedbe.

"Mi ćemo dosljedno nastaviti da zastupamo ovu liniju. Naravno, nastavićemo i razvoj naših odnosa u trgovini, ekonomiji i humanitarnim sferama", rekao je Lavrov.

Predsjednik Srpske održao je predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.