latinica  ћирилица
09/03/2017 |  12:36 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

"Formiranje Vojske samoproglašenog Kosova prijetnja za cijeli region" (VIDEO)

Formiranje Vojske samoproglašenog Kosova prijetnja je za cijeli region, smatra predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Vojska Kosova - Foto: RTRS
Vojska KosovaFoto: RTRS

Nelegalni pokušaj formiranja takozvane kosovske vojske pokazuje da svi akteri dijaloga nisu opredijeljeni za mir, poručuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Poslanici u Parlamentu samoproglašenog Kosova usvojili su rezoluciju, kojom traže bezuslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja, i do tada prekidaju dijaloga sa Beogradom.

Ova odluka, ali i nelegalni pokušaj formiranja takozvane kosovske vojske pokazuju da svi akteri dijaloga nisu opredijeljeni za mir, poručuju iz Srbije.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik smatra da bi formiranje Vojske samoproglašenog Kosova bila prijetnja za cijeli region.

Đurić je istakao da je sada jasno da su vlasti u Prištini prethodnih mjeseci, podizanjem tenzija, zapravo tražile izgovor da se prekine normalizacija odnosa i dijalog sa Srbima i Beogradom.

Dodao je da Srbija ostaje opredijeljena za dijalog, ali i da je protivljenje NATO-a i SAD-a formiranju tzv. Kosovkse vojske, veliki diplomatski uspjeh Srbije.

“To je proizvod je temeljnog i minucioznog rada na tome da se naši stavovi objasne i približe, ne samo zemljama na čiju smo podršku i u najtežim trenucima mogli da računamo, kao što su Kina i Ruska Federacija, već i sa zemljama NATO-a", rekao je Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Da bi formiranje vojske samoproglašenog Kosova bila velika regionalna prijetnja, posebno zbog trenutne situacije u Makedoniji, smatra i predsjednik RS, Milorad Dodik. Ističe da bi cijeli region trebalo da uđe u neku vrstu demilitarizacije, a ne dodatne militarizacije.

“Ukoliko NATO i SAD ipak popuste na tom pitanju, to će samo još više ojačati zahtjeve u Srpskoj da se vrati izvornom konceptu Dejtona i organizaciji vojske Republike Srpske”, kaže predsjednik Srpske.

Spisak zemalja koje se protive formiranju vojske samoproglašenog Kosova, sve je duži. Tako je danas i norveški ministar inostranih poslova Berge Brende apelovao na kosovske vlasti da se uzdrže od transformacije bezbjednosnih snaga samoproglašenog Koosva u vojsku bez ustavnih izmjena i političkog procesa, dodajući da će Norveška ostati partner Prištini u njenim naporima da sprovede reforme i evroatlantske integracije.