latinica  ћирилица
13/03/2017 |  09:23 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Žrtve ustaša tuže zbog zločina NDH: Hrvatska da plati 3,5 milijardi dolara

Hrvatskoj je ovih dana uručena grupna tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Јevreji pretrpjeli tokom Drugoga svetskog rata u ustaškom režimu NDH.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Hrvatskoj je uručena grupna tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Јevreji iz Hrvatske pretrpjeli tokom Drugog svjetskog rata, piše zagrebački Večernji list.

Riječ je o postupku koji je nekoliko lica u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu.

Od Hrvatske se traži odšteta u iznosu od 3,5 milijardi dolara.

Riječ je o naknadi, ne samo materijalne štete, za oduzetu imovinu, već i nematerijalnu štetu koju su pretrpjele žrtve ustaških logora. Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravni nasljednik NDH.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske potvrđeno je da je tužba stigla putem Američke ambasade.

Predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj izjavila je da bivši logoraši i njihovi potomci nikada neće odustati od odštetnog zahtjeva protiv Hrvatske kao nasljednice Nezavisne Države Hrvatske.

"Bivši logoraši i njihovi potomci nikada neće odsustati od naknade materijalne i nematerijalne štete koju su pretrpjeli u ustaškim logorima Nezavisne Države Hrvatske", rekla je Kukoljeva Srni.

Ona je podsjetila da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 2010. godine odbio tužbu Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Republike Srpske protiv Hrvatske, sa odštetnim zahtjevom od 500 miliona evra.

"Republičko udruženje logoraša Drugog svjetskog rata, nakon toga uputilo je žalbu u UN, ali još nemamo nikakvog odgovora po tom pitanju", rekla je Kukoljeva.

Ona je dodala da banjalučko Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata nije upoznato sa grupnom tužbom za nadoknadu štete od 3,5 milijardi dolara koja je protiv Hrvatske pokrenuta prošle godine pred Okružnim sudom u Čikagu.

Hrvatskoj je uručena grupna tužba za nadoknadu štete od 3,5 milijardi dolara, koju su Srbi, Romi i Јevreji pretrpjeli u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, a isplata nadokande traži se za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu, pišu danas hrvatski mediji.

Izvor: RTRS, SRNA