latinica  ћирилица
15/03/2017 |  09:11 ⇒ 09:15 | Autor: RTRS

Izložba iz foto-albuma Dragana Nikolića

Izložba posvećena Draganu Nikoliću otvorena je sinoć u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.
Iz foto-albuma Gage Nikolića (Foto: Z. Jovanović) -
Iz foto-albuma Gage Nikolića (Foto: Z. Jovanović)

Posjetioci mogu vidjeti glumčeve fotografije nastale tokom snimanja mnogobrojnih filmova, plovidbe rijekom ili uživanja u kafani uz trubače.

- Naziv izložbe, "Vikipedija", je prije svega, metafora za nove naraštaje koji treba da imaju minimalno znanje ne samo o Draganu Nikoliću, nego i o svim pop ikonama naše kulture - rekao je autor postavke Zlatko Crnogorac.

Pojasnio je da ih je monografija "Gospodin mangup" ponukala da se na sličan način oduže velikanu srpskog glumišta i naprave ovu izložbu.

Urednica monografije Radmila Stanković podsjetila se druženja sa Gagom Nikolićem.

- S njim sam radila svoj prvi intervju, a iza njegovog iskrenog osmjeha i sjajnih očiju nikada se nisu vidjeli bol i tuga. Cijelog života bio je pravi lik iz literature koji štiti slabije, pomaže i trudi se da niko ne bude uvrijeđen - ispričala je urednica.

Kompozitor Dragan Simjanović prepričao je detalje posljednje saradnje s Nikolićem.

- Marketinška agencija htjela je da napravi spot s mojom muzikom iz "Nacionalne klase". Pristao sam samo pod uslovom da u spotu učestvuje i Gaga. Prihvatio je i cio honorar je ustupio za liječenje jedne bolesne djevojčice. To vam mnogo govori o Gagi - rekao je on.

Osim fotografija, izložba sadrži kolekciju Nikolićevih ličnih predmeta koje je ustupila njegova supruga Milena Dravić, a koji prikazuju glumčeve afinitete prema rijeci, životu u Parizu, stripu i knjigama.

- Gaga je za mene bio mnogo više od prijatelja. Pola života smo proveli zajedno u istom kraju i družili se skoro do posljednjeg dana. Pili smo svakodnevno prvu jutarnju kafu, ali mislim da čovjek mora da ima neki dio svoje intime koji zadrži za sebe i koji ne dijeli ni sa kim - rekao je glumac Goran Sultanović.

Izvor: Večernje novosti