latinica  ћирилица
16/03/2017 |  13:19 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Gluhaković: Realizacija ekskurzija uz saglasnost roditelja (VIDEO)

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o turizmu kojim nijedna turistička organizacija ne može organizovati maturske i đačke ekskurzije bez saglasnosti roditelja.
Predrag Gluhaković - Foto: RTRS
Predrag GluhakovićFoto: RTRS

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je ovim zakonskim rješenjem Ministarstvo obavezno da obnovi licence turističkim agencijama, kao i da je podignut limit turističkim agencijama za bankovne garancije sa 30.000 na 50.000 KM.

On je naveo da organizacije i udruženja mogu organizovati putovanja isključivo za svoje članove, kao i da su vjerske zajednice, koje organizuju poklonička putovanja, obavezne da ta putovanja prijave i da prevoznik mora osigurati putnike.

"Uvedeni su stroži kriterijumi za izbor direktora turističkih organizacija, kao i strože kazne za nepoštovanje zakona", rekao je Gluhaković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas i Prijedlog zakona o ugostiteljstvu, prema kojem radnici u ovoj djelatnosti moraju imati završenu odgovarajuću stručnu spremu, kao i Nacrt strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine.

"Posebna pažnja posvećena je modernim načinima trgovine, odnosno elektronskoj trgovini. Ubrzo ćemo uraditi i zakon o elektronskoj trgovini u Srpskoj, jer sve zemlje u okruženju to imaju", rekao je Gluhaković.

On je naveo da je cilj Srpske da nastavi da uređuje i stvara što bolje uslove za razvoj i unapređenje trgovinske djelatnosti, trgovinske mreže, zaštite potrošača.

"Uveli smo regionalni ravnomjeran razvoj trgovine i cilj nam je da imamo jednake uslove za otvaranje trgovinskih centara i novih oblika trgovine od Kostajnice do Trebinja", rekao je Gluhaković.

On je zaključio da je cilj i zaštita domaće proizvodnje i kupovina domaćih proizvoda.

Izvor: Srna