latinica  ћирилица
17/03/2017 |  09:19 | Autor: RTRS

Đurić: Bez promjene političke klime od martovskog pogroma 2004.godine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je zabrinjavajuće što se politička klima među kosovskim Albancima suštinski nije promijenila od vremena martovskog pogroma nad Srbima iz 2004. godine.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je istakao da je jedan od najvećih neuspjeha međunarodne zajednice to što na ulicama Prištine, Peći, Đakovice i Obilića nema desetina Srba koji su protjerani i dodao da su Kosovo i Metohija postkonfliktna zona sa najmanjom stopom povratka ljudi na svijetu.

On je za Radio-televiziju Srbije ocijenio da je dan pogroma 17. mart 2004. godine crnim slovima zauvijek upisan u istoriju srpskog naroda kao datum kada je za jedan dan spaljeno više od 35 crkava, protjerano 4.000 ljudi, uništeno 800 srpskih kuća.

"Pogrom 17. marta je izveden pod lažnim izgovorom da je neko od Srba progonio albansku decu u selu Čagra i vidimo različite povode da se vrši pritisak", rekao je Đurić.

Na današnji dan prije 13 godina dogodio se pogrom nad Srbima, srpskim svetinjama i srpskom imovinom na Kosovu i Metohiji. Tokom dvodnevne tragedije i nasilja nad srpskim narodom u južnoj srpskoj pokrajini ubijeno je osam Srba, nekoliko stotina je povrijeđeno, a protjerano više od 4.000.

Izvor: SRNA