latinica  ћирилица
17/03/2017 |  11:11 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Studenti sa Pravnog fakulteta u Prištini u posjeti Srpskoj (VIDEO)

U posjeti Republici Srpskoj 80 studenata Pravnog fakulteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici. U okviru posjete u Banjaluci upoznali su se sa načinom rada izvršnih i zakonodavnih tijela u Republici Srpskoj.
Studenti sa Pravnog fakulteta u Prištini u posjeti Srpskoj - Foto: RTRS
Studenti sa Pravnog fakulteta u Prištini u posjeti SrpskojFoto: RTRS

Uspostavljanje saradnje, razmjena iskustava, ali i sklapanje prijateljstava-80 studenata sa Kosmeta s tim ciljevima posjetili su Banjaluku.

"Meni i mojim kolegama je velika čast što se danas nalazimo ovdje i ovih dana, zahvalnu smo Studentskom savezu Pravnog fakulteta. Oduševljeni smo gradom", istakla je Milena Petković, studentkinja Pravnog fakulteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Cilj ovog projekta je međusobno druženje i upoznavanje studenata iz Kosovske Mitrovice, odnosno sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske", navodi Ivan Verijević, predsjednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Gosti su posjetili Palatu predsjednika, Narodnu skupštinu i Vladu Srpske, a tokom posjete upoznati su sa sa istorijatom, organizacijom i načinom odlučivanja u institucijama Srpske.

"Način na koji mi sarađujemo pogotovo sa populacijom iz vlastitog naroda, onima koji su ugroženi na Kosovu, nama služi kao orjentir za budućnost da pomognemo njima, a da srpiječimo da se slična ugrožavanja prava dogode nama", rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ono što smatram naručito važnim jeste da pojedina iskustva, prije svega govorim o Ministarstvu pravde, koja ima Ministarstvo pravde, pogotovo u okviru strukturalnog dijaloga podijelimo sa tim mladim ljudima", jasan je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Posjeta studenata Pravnog fakulteta sa Kosmeta, dio je projekta banjalučkog pravnog fakulteta "Glas prava u praksi, specijalne i paralelne veze".

"Unazad godinu i po dana ugostili smo oko 300 studenata iz Republike Srpske i Srbije u državotvornim ustanovama Republike Srpske i na Pravnom fakultetu", podsjetio je Mile Aljetić, predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Ove godine, u okviru akcije "Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", 13 gradova i opština Srpske će ugostiti 650 djece sa Kosova i Metohije.

"U taj projekat nije samo uključeno 600 ili 700 djece, uključene su i njihove porodice u Srpskoj i porodice na Kosovu i Metohiji, tako da mogu reći da je u sve uključeno oko 10.000 ljudi i iz tih susreta se rađaju kumstva i prijateljstva", rekao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metogije.

"Kroz te kontakte djece uspostaviće se i kontakt sa porodicama sa Kosova i Metohije i najveći uspjeh tog projekta dugoročno će biti prijateljstvo između djece", zaključio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Posjeta će biti organizovana od 17. do 24. juna, a planirano je bratimljenje četiri škole iz Srpske i sa Kosova.