latinica  ћирилица
19/03/2017 |  10:34 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Hag- Žalbena rasprava u predmetu protiv zvaničnika Herceg-Bosne

Pred žalbenim vijećem Haškog tribunala sutra će početi sedmodnevna rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu podnijela šestorica zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne osuđena za ratne zločine u BiH, kao i o žalbi tužilaštva.
Haški tribunal - Foto: RTRS
Haški tribunalFoto: RTRS

Hag je 2013. godine osudio šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Јanko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Јadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Ovo su nepravosnažne presude koje bi u drugom stepenu trebalo da potvrdi Žalbeno vijeće.

Izricanje presude Žalbenog veća očekuje se u novembru ove godine.

Izvor: SRNA