latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:35 | Autor: RTRS

Šta su dogovorili Tilerson i Si Đinping

Posljednjeg dana svoje prve posjete Aziji američki državni sekretar Reks Tilerson sastao se u Pekingu sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom sa kojim se saglasio da će raditi na jačanju odnosa dvije zemlje, koji su zategnuti zbog nesuglasica po pitanju Sjeverne Koreje i trgovine.
Šta su dogovorili Tilerson i Si Đinping (foto: © AP Photo/ Thomas Peter) -
Šta su dogovorili Tilerson i Si Đinping (foto: © AP Photo/ Thomas Peter)

Sastanak dvojice zvaničnika usledio je samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang izveo probu novog raketnog motora u stanici za lansiranje Tongčangri i u vrijeme kada su u toku pregovori o sastanku Sija i američkog predsjednika Donalda Trampa, primjećuje AFP.

“SAD se raduju prvom sastanku predsjednika Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga“, istakao je Tilerson u razgovoru sa Sijem i poručio da Tramp svoju komunikaciju sa kineskim predsjednikom smatra veoma važnom, prenio je AP.

On je dodao da se američki predsjednik raduje prilici da posjeti Kinu u budućnosti.

Si je Tilersonu prenio da su Tramp i on uvjereni da je potrebno napraviti zajedničke napore kako bi se unaprijedila kinesko-američka saradnja i da vjeruju da mogu da obezbijede da odnos dve zemlje napreduje na “konstruktivan način u novoj eri“.

Tilerson se tokom posjete Kini sastao i sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Јi Vangom, koji je ocijenio da je imao “iskrene, pragmatične i produktivne“ razgovore sa državnim sekretarom SAD, poručivši da pitanje Sjeverne Koreje mora da bude riješeno mirno i diplomatskim sredstvima.

Јi je naveo da je sa Tilersonom razgovarao o Severnoj Koreji, Tajvanu i bilateralnoj trgovini, prenosi Rojters.

Tilerson je rekao da su američka i kineska strana potvrdile odlučnost da ubijede Pjongjang, koji ima brzo napredujući nuklearni program i program balističkih raketa, da treba da izabere bolji put. Američki državni sekretar je kazao da se Јi složio da dvije zemlje treba da rade zajedno kako bi ubijedile Severnu Koreju da skrene sa sadašnjeg puta.

Tokom azijske turneje, Tilerson je posjetio i Јapan i Јužnu Koreju, gde je poručio da će Vašington prekinuti sa “neuspjelim pristupom strateškog strpljenja“ sa Pjongjangom i upozorio da je moguća vojna akcija SAD protiv Severne Koreje.

Izvor: Sputnjik