latinica  ћирилица
21/03/2017 |  17:14 | Autor: RTRS

Hag: Stojić negirao da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Bivši ministar odbrane Herceg-Bosne Bruno Stojić negirao je pred Haškim tribunalom da je bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu stvaranja proširene hrvatske države na teritoriji BiH i zločinima nad muslimanima.
Haški tribunal - Foto: Novosti.rs
Haški tribunalFoto: Novosti.rs

Tribunal je 2013. godine Stojiću, koji je bio ministar odbrane samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna, izrekao nepravosnažnu kaznu od 20 godina zatvora zbog učešća u tom poduhvatu, odnosno zbog zločina nad muslimanima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, 1993. i 1994. godine, prenosi Birn.

Tokom rasprave o žalbi, koju je na tu presudu uložio Stojić, ali i Tužilaštvo, njegov branilac Karim Kan utvrdio je da zločinačko udruženje nije postojalo, a ako ga je i bilo, Stojić u njemu nije učestvovao.

Kan je utvrdio da "nema direktnih dokaza o zločinačkom udruženju".

Prvostepenom presudom je utvrđeno da je na čelu zločinačkog udruženja bio predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, čiji je cilj bio uspostavljanje "hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine", nasilnim i trajnim protjerivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH.

Po presudi, cilj stvaranja tog entiteta je bilo "ponovno ujedinjavanje hrvatskog naroda", budući da je zločinačkim planom bilo predviđeno da se on "ili ujedini sa Hrvatskom, u slučaju raspada BiH" ili ostane u BiH "sa tijesnim vezama s Hrvatskom".

Stojićev branilac negirao je nalaze iz presude da je Tuđman javno zagovarao opstanak BiH i saradnju s muslimanima, a da je na tajnim sastancima, koje je sam snimao, davao naloge za nasilnu podjelu BiH.

Kan je istakao da "Tuđman uopšte nije igrao tu duplu igru".

On je rekao da je Tuđman podržavao opstanak BiH, "ako je moguće", ali da, u suprotnom muslimani "idu s Hrvatima", a da obnova Banovine nikada nije dokazana, čak ni u transkriptima Tuđmanovih razgovora.

Kan je podsjetio da je Hrvatsko vijeće odbrane /HVO/ snabdijevalo velikom količinom oružja i vojne opreme takozvanu Armiju BiH, odnosno "narod koji je, prema tužiocima, pokušavala da uništi".

Zbog istih zločina Tribunal je na 25 godina zatvora osudio ratnog premijera HRHB Јadranka Prlića, dok su po 20 godina dobili načelnik Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i zamjenik komandanta HVO-a Milivoje Petković.

Valentin Ćorić, komandant vojne policije HVO, osuđen je na 16 godina zatvora a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika HRHB Berislav Pušić na zatvorsku kaznu od 10 godina.

O njihovim žalbama, ali i žalbi tužilaca koji traže oštrije kazne, Tribunal će raspravljati nakon 28. marta.

Prlić i ostali proglašeni su krivima za kampanju progona muslimana iz osam opština u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni od proljeća 1993. do proljeća 1994. koja je uključivala ubistva, silovanja, deportacije, nečovječno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana djela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja, kulturnih i vjerskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila.

Zlodjela su kvalifikovana kao zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija a koje su počinjene u opštinama Mostar, Čapljina, Ljubuški, Prozor, Stolac, Vareš, Gornji Vakuf i Јablanica.

Izvor: Srna