latinica  ћирилица
22/03/2017 |  07:20 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Voda- resurs koji nestaje

Više od 36 zemalja suočava se sa ekstremnim nedostatkom vode, a zbog toga svakog dana u svijetu umre 800 djece. Nisu podaci ružičasti ni kod nas.
Vrijeme - Foto: RTRS
VrijemeFoto: RTRS

Stručnjaci upozoravaju - zapostavili smo prirodno bogatstvo, sve je manje pitke vode.

Voda je izvor života, poručili su i mališani osnovnih škola sa banjalučkog Trga Krajine. Budućnost miliona njihovih vršnjaka ugrožena je zbog nedostatka vode. Kod nas je još ima dovoljno, ali neće biti tako ako ne povedemo računa. Neplanska urbanizacija "popriječila" je tokove rijeka i devastirala izvorišta.

"Prema najnovijim istraživanjima imamo do 8 hiljada kubnih metara vode po stanovniku što je neka donja granica, tek optimalnog", rekao jeČedomir Crnogorac, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci.

I zato vodu treba čuvati, ali isto tako nema ni potrebe da je uvozimo. Samo u prošloj godini Srpska je uvezla vode u vrijednosti 7, 9 miliona maraka, dok je vrijednost izvezene tek 81.500 maraka, iako je naša voda higijenski ispravna. Ipak, priznaju da je među najugroženijim resursima.

"Voda je najugroženiji, a istovremeno i najvažniji resurs za očuvanje ljudskih života", kaže direktor Vodovoda Branka Trninić.

Prirodna bogatstva moramo štititi jačim zakonskim propisima, kako bismo ih mogli ostaviti u nasljeđe budućim generacijama.