latinica  ћирилица
22/03/2017 |  07:52 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba u Starom Brodu (FOTO/VIDEO)

Srbi iz sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije još nisu zaliječili ni rane iz Drugog svjetskog rata.

U Starom Brodu na Drini kod Višegrada služen je pomen za više od 6000 srpskih civila sa tog područja, brutalno ubijenih i višednevnom pokolju koji su počinile ustaške, muslimanske i njemačke formacije prije 75 godina.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je komunistički režim sistematski skrivao istinu o jednom od najvećih stradanja srpskog naroda, a tek stvaranjem Republike Srpske progovorilo se o ovom zločinu i počelo obilježavati stradanje Srba na Drini.

Plahovita Drina te 42-ge godine prošlog vijeka bila je grobnica za najmanje 6.000 Srba. Rijetki su uspjeli da je preplivaju ili čamcima da se domognu druge obale i spasa u Srbiji. Ustaška crna legija i muslimanska milicija sve je stavljala pod nož. Risto Ćeranić i danas se sjeća pokolja u kojem mu je ubijeno 11 srodnika.

"To je bio strašan pokolj. Ustaša uzme djevojku i da izvinite, prosječe je i onda ruku tuda proturi da se pati, uzme dijete baci ga i dočeka na bajonet, pa jeli to dobro", prisjeća se zlodjela Ćeranić koji je bio svjedok pokolja u Starom Brodu i Miloševićima.

Zločin genocida nad Srbima u Starom Brodu i Miloševićima prećutan je u bivšoj Јugoslaviji zbog lažnog bratstva i jedinstva.

Ni danas u udžbenicima ne možete naći ni slova o pogromu u kojem su zatrte cijele porodice i gotovo istrijebljen srpski narod od Sarajeva do Drine.

“Јa sam prvi u bivšoj Јugoslabviji upoznao javnost sa ovim zločinom sa knjigom “Teče krvava Drina” i onda sam dobio prijetnje, tražene su zabrane”, govori Momir Krsmanović autor romana „Teče krvava Drina“, u kojem je opisao zločine nad Srbima u Podrinju.

Posljedice prećutkivanja su strašne, starije generacije Srba osim onih čiji su preci stradali ne znaju ništa o stratištu u Starom Brodu. Mladi iz Rogatice, Višegrada, Pala i drugih opština s pažnjom su slušali istorijski čas.

Malo smo nešto znali ali treba da dolazimo i da čujemo i drago mije da smo u velikom broju došli”, govore oni koji su danas prisustvovali parastosu.

Sadašnja generacija Srba ne smije i neće prećutkivti ovaj i druge zločine nad srpskim narodom, počinjene tokom Drugog svjetskog i posljednjeg rata, poručio je predsjednik Srpske. Naglasio je da se ne treba bojati reći istinu da su ustaše, muslimani i Nijemci brutalno pobili 6.000 Srba.

“Kada sam 2006. prvi put došao ovdje shvatio sam razmjere tog zločina o kojem nigdje ni slova nije bilo, a onda nama Srbima hoće da pripišu da smo genocdni”, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istoričari kažu da je pogrom Srba na Drini posljedica pažljivo planirane vojne operacije „Trio“. Cilj njemačkih, italijanskih i ustaških snaga bio je razbijanje ustaničkih snaga i izlazak NDH na Drinu.

Stari BRod je mjesto pomena na 6.000 stradalnika ali i opomene da se nikada više ne ponovi genocid nad Srbima.

Zahvaljujući užičkom mašinovođi Vojinu Nikitoviću koji je oteo voz, spaseno je bar 500 srpske nejači.

Izvor: RTRS/SRNA