latinica  ћирилица
27/03/2017 |  14:42 | Autor: RTRS

Kuburović: Nema razloga da sud u Francuskoj odbije zahtjev za izručenje Haradinaja

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da nema razloga da francuski sud u Kolmaru odbije zahtjev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, jer je sudu dostavljena sva dokumentacija koju je tražio.
Ramuš Haradinaj - Foto: AFP
Ramuš HaradinajFoto: AFP

Ona je rekla da su prije tri dana iz Srbije upućeni odgovori na dodatna pitanja, a da je ono što je bilo sporno dužina kazne koja može da se izrekne.

Prema njenim riječima, ranije krivično zakonodavstvo za zločin protiv čovječnosti predviđalo je kaznu do 20 godina zatvora, dok je kasnije ta kazna izmijenjena i postoji mogućnost izricanja kazne od 30 do 40 godina zatvora.

"Postavlja se pitanje koji je krivični zakon važio u vreme izvršenja dela koja se Ramušu Haradinaju stavljaju na teret, odnosno da li postoji blaži zakon koji se treba primeniti, tako da smo dostavili izvode svih zakonskih odredbi koje su važile od 1999. godine do danas, kako Krivičnog zakonika, tako i Zakona o krivičnom postupku", rekla je Kuburovićeva.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je 24. marta odgovore na dodatna pitanja sudu u francuskom gradu Kolmaru, a odgovore na pitanja dalo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine koje vodi istragu protiv Haradinaja zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji, prenose mediji.

Izvor: Srna