latinica  ћирилица
29/03/2017 |  13:52 ⇒ 14:20 | Autor: RTRS

U SAD uhapšen Erdoganov bankar!

Američke vlasti su privele Mehmeta Hakana Atilu, pomoćnika generalnog direktora Halkbank turske banke u državnom vlastištvu.

Bankara bliskog turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu priveli su na arodromu u Njujorku gdje je stigao službeno.

Kako saznaje turski list Hurijet, Atila je priveden u sklopu istrage savezne države Njujork protiv Reze Zaraba, kontraverznog turskog privrednika iranskog porijekla kojeg SAD tereti za kršenje sankcija koje je američka administracija uvela Iranu, ali i za bankarske prevare. Zarab je više od godinu dana u zatvoru u SAD, a protiv njega je u toku sudski proces.

Umješanost Halkbanke u kršenje embarga otkrivena je 2013. godine kada je uhapšen direktor banke, a četiri turska ministara podnijeli ostavke zbog umiješanosti njihovih sinova u sumnjive finansijske transakcije. Dionice Halkbanke su nakon toga naglo izgubile vrijednost. 

Nakon izbijanja ovog skandala, Erdogan je optužio imama Fetulaha Gulena da stoji iza ove istrage i skandala, što je otvorilo put u podjele u turskom društvu čiji kraj se ne nazire ni danas.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu će sutra o hapšenju Atile razgovarati a američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom koji je u posjeti Ankari.

Izvor: Agencije