latinica  ћирилица
29/03/2017 |  15:57 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Banjaluka: Potpisan sporazum o uspostavljanju adresnih registara u 15 opština (VIDEO)

Predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i 15 jedinica lokalne samouprave, potpisali su u Banjaluci sporazume o uspostavljanju adresnih registara u tim opštinama. Ovaj registar je evidencija svih ulica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata u jednoj lokalnoj zajednici, a centralni adresni registar koji vodi Uprava sadržavaće podatke za čitavu Republiku Srpsku.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Opštine koje su danas potpisale sporazume trebalo bi da uspostave adresne registre do kraja godine.

Zahvaljujući ovoj evidenciji u lokalnim zajednicama više neće biti adresa sa kućnim oznakama b.b., koje prema zakonskim odredbama i ne bi trebalo da postoje.

"Opština Ribnik je nerazvijena opština i sugurno sama ne bi mogla da finansira projekat i pogodnosti koje pruža", kaže Radenko Banjac, načelnik opštine Ribnik.

"Svaka lokalna zajednivca će dobiti ličnu kartu, bazu podataka bez koje mi ne možemo danas da živimo. Јednostavno je bilo neophodno da se ovo uradi", istakao je ovo Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Registar će biti od ogromnog značaja za lociranje građana i njihove imovine i za ostvarivanje njihovih prava, kažu u upravi.

Miloš Komljenović, direktor Upave za geodetske i imovinsko-pravne poslove republike Srpske rekao je da će od ovog sporazuma velike benefite imati Srpska, sudovi i policija prilikom izbornog procesa popisa stanovništva.

Uspostavljanje adresnix registara u BiH, omogućeno je zahvaljajući donatorskim sredstvima Švedske putem CILAP projekta.

Njegova ukupna vrijednost je 12 miliona maraka.