latinica  ћирилица
29/03/2017 |  17:06 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Da li je pravobranilac BiH obmanuo javnost; Koliko je zahtjeva poslato Srpskoj? (VIDEO)

Brojni su zahtjevi, koje je Pravobranilaštvo BiH dostavilo da Srpska vojnu imovinu uknjiži na Ministarstvo odbrane BiH. Iako bh. pravobranilac Mlađen Mandić tvrdi da je proslijeđen samo zahtjev za imovinu u Han Pijesku, iz Republičke geodetske uprave to demantuju. Struka upozorava, ostane li Srpska bez vojne imovine, ostaje i bez teritorije.
Mlađen Mandić - Foto: RTRS
Mlađen MandićFoto: RTRS

U Pravobranilaštvu BiH ne kriju da su uputili zahtjeve da se perspektivne vojne lokacije u Srpskoj knjiže na Ministarstvo odbrane BiH, ali tvrde da je riječ isključivo o 12 hiljada kvadratnih metara na lokalitetu Veliki Žep u opštini Han Pijesak.

- Isključivo se radi o izvršavanju sudske presude koja je postala pravosnažna još prije 2-3 mjeseca. Republika Srpsak je u septembru podnjela zahtjev za reviziju i to je odbijeno. Prema tome drugostepena presuda je izvršna i pravosnažna i apelacija i revizija ne odlažu izvršenje - kaže Mandić.

To, međutim, demantuju u RUGIP-u. Kažu da je na njihovu adresu posljednje dvije godine stiglo više zahtjeva za knjiženje vojne imovine na BiH.

- Ukupno je stiglo jedanaest zahtjeva Pravobranilaštva BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine i to na području Doboja, Prijedora, Bileće, Dervente, Prnjavora, Ugljevika, Foče, Banjaluke, Mrkonjić Grada i Bijeljine - navodi Marijana Šarčević, portparol RUGIP-a.

Na spisku perspektivnih vojnih lokacija u Srpskoj je osam kasarni, dva skladišta naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i skladište pogonskog goriva. Kao perspektivna vojna imovina određena su dva poligona za borbenu obuku i strelište, čak šest komunikacijskih čvorišta i jedan radarski položaj. Na kraju i aerodrom Mahovljani u Laktašima. Sve to prijeti da bude uknjiženo na BiH, tvrdi savjetnik ministra pravde Srpske Nikola Kovačević.

- Klasičan primjer je poligon Manjača. Ako dođe do toga, a doći će, ako ga ne budemo branili, ući će u vlasništvo BiH. A Manjača je u sastavu opštine koja je u Republici Srpskoj. Taj poligon više neće biti u sastavu Srpske, kakvi će tu zakoni važiti, da li BiH, ili Republike Srpske.. Sve je to jedno veliko otimanje teritorije - navodi Kovačević.

Svjesni da je Sud BiH, odlukom da se imovina u Han Pijesku uknjiži na BiH, ugrozio interese Srpske, nadležne institucije reagovale su zahtjevom za reviziju presude istom Sudu i apelacijom Ustavnom sudu BiH. Apelacija je odbačena kao preuranjena.

Visoki predstavnik je u aprilu 2010. upozoravao, da je bilo kakvo knjiženje imovine u korist BiH, pravno ništavno, bez usvojenog Zakona o raspodjeli državne imovine i zaključenog Sporazuma o raspodjeli između entitetskih vlada i Savjeta ministara. Sedam godina kasnije, u pismu predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, sasvim druga priča.

- On u tim pismima upućenim Zvizdiću sada pobija te iste propise koje je donio ranije i kaže da je ta imovina u vlasništvu BiH da treba da se uknjiži na BiH - kaže Kovačević.

Trenutno su na teritoriji Srpske 23 perspektivne vojne lokacije. Novim prijedlogom dokumenta Pregled odbrane BiH, broj tih lokacija smanjen je na 20. Nameće se pitanje - budu li te lokacije nasilno uknjižene na BiH, koliko će Srpskoj ostati od dejtonskih 49 odsto teritorije BiH, i nije li to kršenje Dejtonskog sporazuma?