latinica  ћирилица
30/03/2017 |  07:52 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

"Definisane mnoge oblasti saradnje Srpske i Sankt Peterburga" (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da potpisani protokol između parlamenta Srpske i Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga obuhvata mnoge oblasti buduće saradnje.
Banjaluka - Čubrilović, Makarov - potpisivanje protokola o saradnji (arhiv) - Foto: SRNA
Banjaluka - Čubrilović, Makarov - potpisivanje protokola o saradnji (arhiv)Foto: SRNA

"Ovaj protokol definiše i pojačava kontakte između potpisnica na principima jednakosti, što je veoma značajno i važno za Republiku Srpsku", rekao je Čubrilović novinarima nakon što je sa presjednikom Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga Vjačeslavom Makarovim potpisao protokol.

On je naveo da je protokolom definisana razmjena informacija po pitanju raznih djelatnosti, uz održavanje neophodnih razgovora, pregovora, seminara i konsultacija.

"Zainteresovanost ovog prostora za saradnju sa Rusijom posljednjih nekoliko godina sve više jača. Rusija je zadovoljna time što je Srpska ostala neutralna po pitanjima sankcija Rusiji i odnosa prema NATO-u", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, dosadašnja saradnja sa Sankt Peterburgom bila je vidljiva kroz kontakte na najvišem nivou, što je rezultiralo i budućim otvaranjem Predstavništva Srpske u Sankt Peterburgu, koje će isključivo biti vezano za privrednu saradnju.

Čubrilović je naveo da će, prije svega, ta privredna saradnja biti u oblasti malih i srednjih preduzeća, zatim biće pružena mogućnost studentima iz Srpske da pohađaju fakultete i visoke škole u Sankt Peterburgu.

Makarov je rekao je da će prioritet biti privredna sfera i poljoprivreda, jer postoje ruska poljoprivredna preduzeća iz Sankt Peterburga koja žele da rade u Srpskoj.

"Drugi prioritet je obrazovna sfera, odnosno razmjena studenata između Republike Srpske i Sankt Peterburga, a prije svega će se studenti iz Srpske pozivati na studije u Sankt Peterburg", naveo je Makarov.

On je dodao da je među prioritetima i razvoj turizma, navodeći da su već neke od turističkih organizacija iz Sankt Peterburga uvrstile Republiku Srpsku u svoje programe.

Makarov je naveo da je ovaj protokol nastavak saradnje sa Republikom Srpskom na najvišem nivou, a to su odnosi predsjednika Srpske Milorada Dodika i Rusije Vladimira Putina, kao i na regionalnom nivou, odnosa Dodika i zvaničnika Sankt Peterburga.

"Mi u Rusiji pratimo stavove Srpske po međunarodnim pitanjima i sa velikim zadovoljstvom možemo reći da su naši stavovi dosta slični", rekao je Makarov.

Izvor: SRNA