latinica  ћирилица
30/03/2017 |  09:03 | Autor: RTRS

Britanija napušta i Evropol, a zadržava tajne podatke!

Nakon Bregzita, Britanija najavljuje i izlazak iz Evropske policijske agencije i zadržaće tajne informacije.
Evropol - policija EU - Foto: ilustracija
Evropol - policija EUFoto: ilustracija

Velika Britanija vjerovatno će napustiti Evropsku policijsku službu (Evropol) nakon izlaska iz Evropske unije i mogla bi zadržati za sebe svoje informacije, ukoliko se u budućnosti ne postigne dogovor o sigurnosti sa Unijom, izjavila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud.

Rudova je upozorila da bi neuspjeh u postizanju sporazuma o bezbjednosti oslabio saradnju u borbi protiv kriminala i terorizma.

Iako je rekla da Britanija vjerovatno neće više biti članica Evropola, ministarka je naglasila da je namjera Londona da se postignu dogovori koji će osigurati "iste bezbjednosne koristi" koje dvije strane trenutno imaju.

Britanija je jedna od tri najveća korisnika podataka Evropola, dok evropske države takođe imaju koristi od informacija Velike Britanije iz njenog obavještajnog saveza sa SAD, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom.

- Mi najviše doprinosimo Evropolu, tako da ukoliko ga napustimo, onda ćemo naše informacije, prema zakonu, zadržati za sebe - rekla je Rud.

Britanski bezbjednosni zvaničnici i šefovi policija ranije su upozoravali na opasnosti izlaska Britanije iz Evropola i napuštanja sporazuma o evropskom nalogu za hapšenje, kojim se od svih vlada EU zahtijeva da uhapse osumnjičenog za kojim je potragu pokrenula neka od zemalja članica tog bloka, podsjeća Rojters.

Izvor: Tanjug