latinica  ћирилица
30/03/2017 |  12:08 | Autor: RTRS

Tilerson i Јildirim o borbi protiv ID

Državni sekretar SAD Reks Tilerson razgovarao je u Ankari sa premijerom Turske Binalijem Јildirimom o načinima koordinacije borbe protiv ID u Iraku i Siriji.
Reks Tilerson (Foto:.huffpost.com) -
Reks Tilerson (Foto:.huffpost.com)

U saopštenju se ne pominje neslaganje Turske i SAD o ulozi kurdskih snaga u borbi protiv Islamske države, već se navodi da su se dva NATO saveznika složila da ojačaju saradnju u regionalnim pitanjima.

Tilerson, koji se susreo i sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom izjavio je da je Turska važna za bezbjednost Amerike i za njene ekonomske veze sa regionom.

Odnosi SAD i Turske su se pogoršali u prethodnih 18 mjeseci, a jedno od neslaganja je i o tome ko treba da učestvuje u oslobađanju Rake, uporišta islamista u Siriji.

Turska želi da SAD prekinu savezništvo s kurdskim pobunjenicima, ali Vašington tvrdi da su oni najefikasnije snage u borbi protiv islamista.

Turska je sinoć saopštila da je "uspješno" završila sedmomjesečnu vojnu ofanzivu "Štit Eufrata" na sjeveru Sirije, ali Јildirim nije isključio mogućnost nove vojne operacije, niti je rekao da li će turski vojnici napustiti Siriju.

- Operacija "Štit Eufrata" bila je uspješna i završena je. Svaka operacija poslije ove imaće drugačiji naziv - izjavio je Јildirim poslije sastanka Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Izvor: Tanjug