latinica  ћирилица
30/03/2017 |  13:47 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Nikolić počasni građanin Pekinga; Kina donira Srbiji 14 miliona evra

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Pekingu sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim razgovara o razvoju zajedničkih srpsko-kineskih projekata.
Tomislav Nikolić i Si Đinping - Foto: SRNA
Tomislav Nikolić i Si ĐinpingFoto: SRNA

Kina će donirati Srbiji sto miliona juana /oko 14 miliona evra/, a podržava i sve zajedničke projekte sa Srbijom, među kojima i otvaranje avio-linije Peking-Beograd, odlučio je kineski predsjednik Si Đinping, u čast Nikolićeve posjete.

Nikoliću je, po okončanju zvaničnog dijela susreta sa Si Đinpingom, uručeno zvanje počasnog građanina Pekinga, kao priznanje za njegov lični doprinos unapređenju prijateljskih veza dvije zemlje.

Si Đinping obećao je podršku prijedlozima koje je u razgovoru iznio Nikolić, a koji se odnose na projekte privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, privatizacije Aerodroma "Nikola Tesla", uz otvaranje direktne avio-linije Beograd-Peking, za šta su interesovanje izrazile već dvije kineske kompanije.

Kineski predsjednik rekao je da će lično podsticati kineske preduzetnike da učestvuju u realizaciji svih ovih projekata, kao i da su im sva vrata otvorena prošlogodišnjim potpisivanjem Sporazuma o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Srbije i Kine, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo aktivnom ulogom Srbije u inicijativi "16 plus 1", kao i saradnjom u okviru projekta "Јedan pojas-jedan put" /put svile/.

Si Đinping istakao je da Kina Srbiju smatra "čeličnim prijateljem", a takav stav se cijelog dana mogao osjetiti u odnosu kineskog predsjednika prema srpskom prijatelju, kao i u nezabilježenim demonstracijama počasti i gostoprimstva.

Navideći da je Kina spremna da podrži osnivanje Centra za izgradnju infrastrukture u projektu "16 plus 1", Si Đinping je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su Makedonija i Grčka, osim Srbije, zainteresovanme da se Kina angažuje u izgradnji plovnog koridora Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more.

U razgovoru sa predsjednikom Srbije, kineski predsjednik je naglasio i da je Srbija dobrodošla da otvori srpski kulturni centar u Pekingu.

Dvojica predsjednika dogovorili su se da premijer Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na sastanku krajem maja u Pekingu u vezi sa inicijativom "Јedan pojas-jedan put".

Ranije danas, Nikolić je nastavio susrete sa predstavnicima kineskih kompanija, pa je tako u razgovoru sa delegacijama kompanija "Huavei", Liten Grupe i Šangaj lizinga, još jednom naveo sve prednosti ulaganja u srpsku privredu.

Istovremeno je održana i ceremonija potpisivanja memoranduma o razumijevanju o realizaciji investicionog projekta kompanije "DŽeijang Kangji Sanitari Ver" na području opštine Kula, koji su potpisali ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i generalni direktor ove kineske kompanije Јung Guoping.

Nikolić će sutra završiti zvaničnu posjetu Kini susretom sa premijerom Kine Li Kećijangom i sa predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa DŽangom Deđiangom.

Izvor: SRNA