latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:18 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Putin: Čitajte mi s usana- nismo se miješali u američke izbore

Ruski predsjednik Vladimir Putin pogrešno je pripisao čuvenu izjavu DŽordža Buša starijeg Ronaldu Reganu, javila je agencija Tas.
Vladimir Putin - Foto: TANЈUG
Vladimir PutinFoto: TANЈUG

Kako navodi ruska agencija, Putin je upotrijebio pogrešan citat. To je zapravo bila izjava nekadašnjeg šefa Bijele kuće DŽordža Buša starijeg koji ju je izgovorio na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 1988. godine.

Putin je ranije danas odgovarajući na molbu moderatora plenarne sjednice na Arktičkom samitu da pojasni da li se Rusija miješala u američke izbore, rekao sljedeće:

- Regan je tokom jedne rasprave o porezu rekao - Čitajte mi s usana: Ne! - rekao je Putin.

Ruski predsjednik je takođe dodao da Moskva želi da izgradi partnerske odnose sa Vašingtonom te da je sve drugo laž.

- Ispitivanje javnog mnjenja u SAD pokazuje da tamo ima mnogo prijatelja Rusije. Želim da kažem sljedeće: mi shvatamo i tretiramo SAD kao veliku silu sa kojom želimo da razvijamo svaku partnerske odnose - rekao je Putin.

Sve drugo, kako je dodao, jeste laž, fabrikovanje i provokacije u odnosu na Rusiju, prenosi Tas.

Takođe je ukazao da neke snage u SAD igraju na rusku kartu kako bi osnažile političku poziciju i ostvarile svoje ciljeve.

- Laži, lažne vijesti i provokacije kada je riječ o Rusiji koriste se u američkoj domaćoj političkoj borbi - rekao je Putin.

Ranije danas, predsjedavajući predstavničkog doma američkog kongresa Pol Rajan izjavo je da postoje nove informacije o miješanju Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD.

U intervjuu za Si-Bi-Es izjavio da mu je šef komiteta za obavještajne poslove predstavničkog doma Devin Nunes rekao da je od "uzbunjivača" dobio te nove informacije.

Rajan je rekao da on sam nije vidio ta nova dokumenta, ali da "čekaju da budu obezbjeđena kongresu".

Na pitanje da li je predsjednik SAD pod istragom, Rajan je rekao: "Ne bih da govorim u ime FBI, ali nikad nisam vidio nikakve naznake ili dokaze da jeste".

Izvor: Tanjug