latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:26 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Bijeljina: Kasni se sa aktivnostima uništavanja insekata (VIDEO)

Hladna zima, uprkos očekivanjima, nije uništila legla krpelja ni komaraca koji se najefikasnije uništavaju upravo u martu i aprilu.
Uništavanje insekata, - Foto: RTRS
Uništavanje insekata,Foto: RTRS

Veterinari iz Bijeljine upozoravaju na izuzetno veliku prisutnost krpelja koji su registrovani tokom pregleda pasa u veterinarskim ambulantama.

Ovo je period kada se obavlja prvo i najvažnije uništavanje insekata, prvenstveno komaraca i krpelja koji su najopasniji po zdravlje ljudi i životinja.

Međutim, gradska uprava u Bijeljini ponovo kasni sa ovim aktivnostima, jer još nije okončan ni tender za ovogodišnju dezinsfekciju.

Zbog toga što je kasnila i loše urađena dezinsekcija, Semberci se nerado sjećaju prošlog ljeta zbog najezde komaraca i krpelja.

Ni ledena zima nije im uništila legla, pa su sa prvim toplim danima veterinarske ambulante registrovale alarmantno prisustvo krpelja na psima. Kako se zaštititi?

"Bilo je izuzetno toplo i sada je najbolje vrijeme da se uradi larvicidno uništavanje komaraca i to gdje su vodene površine, kao što su bare, kanali... Ukoliko to izostane ne možemo očekivati dobre rezutate kasnije", kaže ovo Tanacko Spasojević, doktor veterine.

To se, međutim, neće desiti, jer za dezinsekciju tender još traje.

Uništavanje komaraca prošle godine je počelo 14. jula što je bilo i kasno i neefikasno.

Na gradskom području najugroženiji su bili mještani pored kanala Dašnica i sela uz rijeke Drinu i Savu.

S obzirom da već godinama nema avio-zaprašivanja, što je najefikasnija mjera u suzbijanju komaraca, po svemu sudeći i i ovog ljeta Semberci bi mogli imati slične, ako ne i veće probleme sa komarcima i krpeljima nego prošle godine.

Opširnije u prilogu.