latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:40 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku - utopija? (VIDEO)

U Sarajevu je potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku koju su osmislile nevladine organizacije iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Cilj je da se pokaže da se u svim ovim zemljama govori jednim jezikom.
Deklaracija o zajedničkom jeziku - Foto: RTRS
Deklaracija o zajedničkom jezikuFoto: RTRS

Deklaraciju o zajedničkom jeziku osmislile su nevladine organizacije iz Beograda, Splita, Podgorice i Sarajeva. Ističući primjere engleskog, njemačkog, francuskog i drugih jezika, tvrde da se i ovdje govori jednim jezikom.

"Govorimo jednim jezikom koji svi razumijemo, ali opet taj je jezik formatizovan u četiri nezavisna jezika", istakao je pisac Vladimir Aksentijević.

Više stotina lica, među kojim i lingvisti, potpisali su Deklaraciju, tvrde autori. Protive se razdvajanju jezika. O nazivu zajedničkog - nisu se izjašnjavali, ali neki od njih imaju odgovor na pitanje koji jezik bošnjačka djeca uče u Srpskoj.

"Oni neće moći reći da govore jednim jezikom i da se taj jedan jezik srpski, to je ono upravo što ova dekaracija dokida. Ona, govoreći o zajedničkom jeziku, govori ne samo o različitim standardima, nego poziva na prestanak diskriminacije", ističe Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Srpski ligvisti, koji ne podržavaju ovu Deklaraciju upozoravaju da se njome traži da se samo Srbi odreknu bogate jezičke istorije i stanu uz rame sa takozvanim jezicima koji su na ovim prostorima nastali 90-ih godina prošlog vijeka. Ugledni ligvista, Miloš Kovačević i profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, pita ko su filolozi koji su u ime Srba potpisali Deklaraciju?

"Ono što je srpsko - to pripada svima, a ono što pripada drugima je samo njihovo. U Deklaraciji je to upravo tako", ističe Kovačević.

Lingvista Slobodan Remetić smatra da se u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, govori zajedničkim jezikom, ali srpskim. Sličan stav ima i srpski književnik Dragan Lakićević.

"Bilo bi pošteno i naučno zasnovano da se taj zajednički jezik koji govore svi iz biše Јugoslavije, osim Slovenaca, zove srpskim jezikom u varijantama i dijalektima na kojima se on govori”, dodaje Lakićević.

I srpski akademik Matija Bećković smatra da je to jedan jezik. Bilo bi dobro, ako bi se predomislili političari koji su izmislili da su to različiti jezici, a srpska lignvistika se, kaže, nikada nije ni dvoumila.