latinica  ћирилица
04/04/2017 |  15:59 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Orbanovci izglasali "zakon za gašenje Soroševe škole"

Poslanici Fidesa mađarskog premijera Viktora Orbana odobrili su prijedlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet DŽordža Soroša.
Viktor Orban - Foto: TANЈUG
Viktor OrbanFoto: TANЈUG

Prijedlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj.

Kako navodi AP, Centralnoevropski univerzitet (CEU) tvrdi da prijedlog zakona direktno utiče na njega i da bi mogao da dovede do njegovog zatvaranja.

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu porijeklom iz Mađarske, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku.

Prošle nedjelje on je rekao da je CEU "varao" jer nije imao kampus u državi porijekla i jer je izdavao diplome koje su priznavali i Mađarska i SAD, na taj način imajući nepovratnu prednost u odnosu na lokalne institucije.

Stejt department, bojni akademci i univerziteti izrazili su podršku CEU, koji je osnovan 1991. i trenutno ga pohađa 1.400 studenata iz 108 država.

Nacrt zakona od vlade Mađarske i SAD zahtijeva da se dogovore o novim uslovima za poslovanje univerziteta u narednih nekoliko mjeseci.

Ukoliko dogovor ne bi bio sproveden, CEU bi dobio zabranu upisivanja nove generacije studenata od 1. januara 2018. i morao bi za zaustavi sve obrazovne aktivnosti 2021. godine.

Izvor: Tanjug