latinica  ћирилица
15/04/2017 |  14:35 ⇒ 16/04/2017 | 09:28 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva očekuje da Sporazum o klirinškom dugu prođe potrebnu proceduru (VIDEO)

Ratifikacija Sporazuma o klirinškom dugu u bh. institucijama još je na čekanju. Premijerka Srpske Željka Cvijanović očekuje da sporazum prođe Parlamentarnu skupštinu i Predsjedništvo BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- U ruskom Ministarstvu finansija rekli su da novac može da bude na raspolaganju u roku od 45 dana. Očekujem da će to biti i ranije - poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Vlade Srpske izrazila je očekivanje i da će Zakon o akcizama biti usvojen u Parlamentu BiH i istakla da novac od akciza ne može služiti za "krpljenje budžeta", jer su to namjenska sredstva. Ne spori da akcize predstavljaju dodatni namet, ali se korišćenjem tih sredstava, kaže, otvaraju nove mogućnosti. Poziva federalne funkcionere da urade svoj dio posla.

- Smetaju mi određene izjave federalnih funkcionera kada govore da je važno održati aranžman sa MMF-om, a nisu uradili svoj dio posla. Nije normalno da se usvoje određeni dokumenti, kao što je pismo namere i reformska agenda, a da ne uradite ono na šta ste se obavezali. Sljedeće nedjelje ćemo federalni premijer /Fadil Novalić/, /predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis/ Zvizdić i ja imati priliku da ponovo razgovaramo sa delegacijom MMF-a, što će biti taman otprilike kada i usvajanje zakona o akcizama - navela je premijerka.

Govoreći o Rudniku željezne rude Ljubija, Cvijanovićeva je istakla da se Vlada neće odreći dobiti iz perioda kada je bila vlasnik, jer na to ima zakonsko pravo.

- Svoja prava povlačimo po zakonu za sav period u kojem smo bili suvlasnici kompanije. Vlada se tako nečeg ne može odreći, nego smo preko svog predstavnika državnog kapitala insistirali da se uđe ne samo u reinvestiranje, nego da se ide i u raspodjelu dobiti. Vlada je zainteresovana da kao suvlasnik učestvuje u kreiranju određenih poslovnih politika, ali i da bude u stanju da povuče novac koji joj pripada - rekla je ona.

A Vlada je odlučila da ide u reorganizaciju Robnih rezervi koje su u stečaju, jer forma u kojoj je ovo preduzeće do sada funkcionisalo očigledno ne može dati adekvatne rezultate, kaže premijerka. Resorno ministarstvo će, ističe, uz pomoć ostalih ministarstava, utvrditi najbolji način funkcionisanja ovog preduzeća.

- Problem su dugovi preduzeća, a preoblikovanje neće koštati ništa. Moramo tražiti model da zadržimo Robne rezerve i mislim da će biti slično kako to funkcioniše u Srbiji - navela je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će zatražiti smjenu resornog ministra Predraga Gluhakovića, Cvijanovićeva je rekla da nije razmišljala o tome, jer se problem Robnih rezervi vuče dugi niz godina.