latinica  ћирилица
04/05/2024 |  09:12 ⇒ 10:02 | Autor: SRNA

Karan: MUP Srpske nakon tragedije u Ribnikaru preduzeo niz preventivnih mjera

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je Srni da je nakon tragičnog događaja u osnovnoj školi u Beogradu MUP Srpske, radi prevencije, preduzeo niz mjera da bi školska godina protekla bez bezbjednosnih incidenata, a boravak djece u školi i njihov put od kuće do škole bez problema i na bezbjedan način.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je istakao da je MUP sačinio Plan mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije od 2023. do 2027. godine na osnovu kojeg su naloženi nadzor i kontrola rada streljačkih klubova, ersoft klubova i strelišta na teritoriji Republike Srpske.

- Na teritoriji Republike Srpske postoje 23 streljačka kluba, 15 ersoft klubova i 12 strelišta. Policijski službenici su prošle godine izvršili 21 kontrolu što je za rezultat imalo šest naloženih mjera i izrečenih sankcija - naglasio je Karan povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu kada je učenik sedmog razreda ubio devet đaka i čuvara škole.

Policijski službenici su, dodao je on, izvršili obilazak svih škola na području Republike Srpske, i to 582 osnovne škole /194 centralne i 388 područnih/ i 87 srednjih škola.

- Izrađeni su elaborati sa pratećim bezbjednosnim procjenama za sve školske objekte i objekte smještaja studenata - naglasio je Karan.

On je istakao da je sagledano trenutno stanje preventivno-tehničke zaštite /ograde, video-nadzor, alarmi, automatske brave, interfoni i drugo/, fizičko-tehničkog obezbjeđenja, kao i bezbjednosnih procedura u obrazovnim ustanovama, te mogućnosti instaliranja PD vrata, skenera prtljaga i ručnih metaldetektora, te su prikupljeni podaci za 639 školskih objekata i sačinjena analiza koja je uz preporuke dostavljena Ministarstvu prosvjete i kulture.

- Intenziviran je nadzor i kontrola držanja i čuvanja registrovanog oružja u skladu sa odredbama Zakona o oružju i municiji Republike Srpske. Ova aktivnost ima preventivni karakter, prevashodno sa ciljem upozorenja građana i otklanjanja uočenih propusta - poručio je ministar Karan.

INTENZIVIRANE AKTIVNOSTI ŠKOLSKOG POLICAЈCA

Karan je naglasio da su intenzivirane aktivnosti školskog policajca u okviru projekta "Školski policajac", koji je kao koncept rada u MUP-u zastupljen unazad 20 godina.

- U toku školske godine školski policajac će biti stalno prisutan u većim školskim centrima, dok će u ostalim školama biti povremeno prisutan, te vršiti obilazak istih, shodno procjenama nadležnih policijskih stanica - naglasio je Karan.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da se ukazala potreba za edukacijom policijskih službenika koji obavljaju poslove i zadatke školskog policajca, izvršena je obuka 150 policijskih službenika – školskih policajaca, prema nastavnom planu i programu za specijalističku obuku "Školski policajac" u Upravi za policijsko obrazovanje.

Prema njegovim riječima, MUP Srpske je podržao i aktivno se uključio u program Republičkog pedagoškog zavoda "Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza", te je intenziviran proaktivni rad u okviru multisektorskih timova u školama formiranih prema tom programu u kojim su policijski službenici stalni članovi.

ZAŠTITA DЈECE U SAOBRAĆAЈU

Prema njegovimriječima, značajan segment kada je riječ o bezbjednosti djece školskog uzrasta i njihovom bezbjednom učešću u saobraćaju je akcija "Zaštitimo djecu u saobraćaju".

- Početak nove školske godine i povećano prisustvo školske djece, naročito onih kojima odlazak u školu znači i prvo samostalno učestvovanje u saobraćaju i svi rizici koji su s tim povezani nameću obavezu pojačanog angažovanja policijskih službenika u cilju zaštite ove kategorije učesnika u saobraćaju - rekao je Karan.

On je podsjetio da je MUP u posljednjem tromesječju prošle godine godine realizovao predavanja za školarace o temi bezbjednog učešća u saobraćaju, zaštiti djece na internetu, preventivnu kampanju "Stop vršnjačkom nasilju", te preventivnu kampanja o opasnostima upotrebe vatrenog oružja.

U novembru je realizovana kampanja posvećena sprečavanju vršnjačkog nasilja "Budi sigma! pozovi/spriječi vršnjačko nasilje" koja je imala za cilj da upozna učenike sa pojavnim oblicima vršnjačkog nasilja, ali i procedurama šta da urade, kome da se obrate.

- Istovremeno, od kraja septembra 2023. godine do 31. marta 2024. godine MUP je sproveo kampanju "Poštuj život, a ne oružje" uz podršku UNDP i agencija za sprovođenje zakona u BiH, čiji je cilj bio upozoriti na opasnosti zloupotrebe vatrenog oružja - podsjetio je Karan.