latinica  ћирилица
22/04/2017 |  14:22 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Preminuo diplomata Prokopius Manzuranis

Ambasador Prokopius Manzuranis preminuo je jutros nakon teške bolesti u bolnici u Atini u 72. godini, potvrđeno je Srni u kabinetu predsjednika Republike Srpske, gdje je posljednjih godina radio kao savjetnik.
Zastava na pola koplja - Palata predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava na pola koplja - Palata predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Prokopius Manzuranis rođen je 23. aprila 1945. godine u Bariju, u Italiji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Solunu, a magistarske studije završio je u Parizu.

U maju 1976. godine stupa u diplomatsku službu tokom koje je obavljao poslove konzula, sekretara Ambasade Grčke, stalnog predstavnika Grčke pri EU, te ambasadora u nekoliko zemalja regiona, među kojima je i BiH. Penzionisao se 2011. godine.

Tokom svoje diplomatske karijere dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i Vitez nacionalnog reda za zasluge /Francuska, 1987/, Orden Svetog Save Prvog reda /Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve, 2000/, Orden Njegoša Prvog reda /Republika Srpska, 2001/.

Stekao je zvanje počasnog doktora Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2001. godine.

Bio je dugogodišnji grčki diplomata i jedno vrijeme ambasador Grčke u BiH, a posljednjih godina radio je kao savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik RS Milorad Dodik upisao se u Knjigu žalosti (Foto: Srna)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi se danas upisao u Knjigu žalosti koja je otvorena u Palati Republike povodom smrti savjetnika predsjednika Srpske i dugogodišnjeg diplomate Prokopiusa Manzuranisa.

Dodik je u knjigu žalosti upisao da Republika Srpska nikada neće zaboraviti sve ono što je Manzuranis uradio za nju, ujedno izrazivši zahvalnost na njegovoj posvećenosti i dobroti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici ambasadora Prokopiusa Manzuranisa koji je preminuo danas nakon teške bolesti u bolnici u Atini.

"Sa iskrenom tugom i žaljenjem sam primila vijest o smrti ambasadora Prokopiusa Manzuranisa. U ovom teškom trenutku najviše gubite vi, njegova porodica, ali odlazak ambasadora Manzuranisa duboko je potresao i njegove kolege i prijatelje u Republici Srpskoj", navodi se u telegramu saučešća.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ambasador Manzuranis dokazani prijatelj Republike Srpske, a ostaće upamćen kao vrstan diplomata, pošten i vrijedan čovjek, koji je u svojoj dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri uradio mnogo za svoju zemlju, ali i za zbližavanje prijateljskog grčkog i srpskog naroda.

"Naše misli su u ovom teškom trenutku sa vama. U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu saučešća predsjednika Vlade Srpske.

Izvor: SRNA