latinica  ћирилица
23/04/2017 |  15:03 ⇒ 24/04/2017 | 08:52 | Autor: RTRS

"Uklonite ustaški pozdrav" na komemoraciji u Јasenovcu (FOTO/VIDEO)

U Spomen-području Јasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održana je komemoracija povodom 72 godine od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Јasenovac.

Komemorativnom skupu prisustvovali su predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir, ministar kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar nauke i obrazovanja Pavo Barišić.

Komemoracija je jutros počela minutom ćutanja i čitanjem odlomaka iz "Dnevnika Diane Budisavljević" koji govori o stradanju djece u ovom logoru, prenose hrvatski mediji.

Nakon okupljanja ispred Memorijalnog muzeja, Kolona sjećanja uputila se prema spomeniku "Cvijet" gdje je održan zvaničan program.

Јasenovac - Andrej Plenković sa delegacijom (Foto:Pixsell/Davor Puklavec)

Zvanične delegacije položile se vijence.

Kolona je, kako se primjećuje, bitno manja nego ona juče.

Ove organizacije su drugu godinu zaredom odbile da učestvuju na državnoj komemoraciji u Hrvatskoj koja je organizovana danas. Kao razlog bojkota, istaknuto je neuklanjanje ploče s ustaškim natpisom "Za dom spremni", koju su prošle godine nedaleko od Јasenovca postavili veterani Hrvatskih obrambenih snaga.

U Spomen-području Јasenovac komemoraciju su juče organizovali Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a sutra će to učiniti jevrejska udruženja.

Proboj iz logora Јasenovac izvršilo je 22. aprila 1945. godine 600 od preostalih 1.073 logoraša zatočenih u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživjelo samo njih 117.

Antifašisti istakli transparent "Uklonite ustaški pozdrav"

Grupa antifašista istakla je danas transparent "Uklonite ustaški pozdrav" u Spomen-području Јasenovac gdje se održava komemoracija povodom 72 godine od proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracionog logor Јasenovac, koju je organizovao Hrvatski sabor.

Poruka antifašista je upućena, jer nije uklonjena ploča s ustaškim natpisom "Za dom spremni", koju su prošle godine nedaleko od Јasenovca postavili veterani Hrvatskih obrambenih snaga.

Izvor: Agencije