latinica  ћирилица
23/04/2017 |  18:00 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Zašto Bijeljina ostaje bez javnih apoteka? (VIDEO)

Bijeljina ostaje bez javnih apoteka, odlučeno je na sjednici gradske Skupštine.
Bijeljina - apoteka - Foto: RTRS
Bijeljina - apotekaFoto: RTRS

Јavna zdravstvena ustanova Apoteke "Semberija" biće likvidirana, a radnici i poslovni prostori ustupljeni privatnoj apoteci.

Novi vlasnik preuzima i više od pet miliona maraka dugova. Odbornici su jednoglasno podržali zaključak, da se pokrene postupak utvrđivanja krivične odgovornosti za neshvatljivo velika dugovanja javne gradske apoteke.

Skupština grada saglasila se da Apoteka "Vivamedik”"sa sjedištem u Kozluku, kod Zvornika, kao strateški partner, preuzme poslove gradske Apoteke "Semberija".

Oni na 15 godina preuzimaju svih osam poslovnih prostora, inventar i zalihe , ali i četrdeset radnika i dugove koji premašuju pet miliona maraka. Poznavaoci prilika smatraju da je apoteka svjesno gurnuta u finansijsku provaliju.

- Ova apoteka ima najatraktivniju lokaciju, lokaciju gdje je smješteno 80 odsto timova porodične medicine i gdje ti pacijenti, vraćajući se od svojih porodičnih ljekara, tu uzimaju svu potrebnu terapiju, kaže dr Srđan Mijatović, odbornik u Skupštini grada Bijeljina.

U Republici Srpskoj pozitivno posluje oko 400 apoteka, među kojima su i javne gradske apoteke. Da se mora utvrditi odgovornost onih koji su gradsku apoteku doveli do propasti, složili su se jednoglasno odbornici Grada Bijeljina.

Nedeljko Ćorić, šef odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina, ističe da je zaista neshvatljivo da jedna apotekarska ustanova napravi višemilionski dug koji je danas preko pet miliona maraka.

- Apsolutno nemam ništa protiv da oni koji su napravili pod navodnim znacima „kriminalne radnje“- odgovaraju, kategoričan je predsjednik Skupštine grada Bijeljina, Slaviša Marković.

Ugovor o preuzimanju poslovanja Apoteke "Semberija" bio je prethodno ponuđen Zdravstvenoj ustanovi "Moja apoteka" Banjaluka, ali se oni nisu izjasnili, pa je za strateškog partnera izabran sljedeći kvalifikovani ponuđač- "Vivamedik".

- Јedan od razloga zašto su ovi prvoplasirani odbili ponudu je to  što je na ovaj nacrt notarski obrađenog ugovora dao saglasnost i republički javni prvobranilac, gdje postoji da se moraju radnici zadržati, a rok izmirenja obaveza je šest mjeseci, pojašnjava Danko Novaković, predsjednik Komisije za sprovođenje postupka.

Paradoks o propadanju gradske apoteke u Bijeljini dopunjen je i činjenicom da je Skupština grada, na istoj sjednici na kojoj je odlučila da apoteku preda privatnom partneru, imenovala za direktorku Apoteke „Semberija“ Vesnu Blagojević Mirković koja je prethodnih šest mjeseci bila vršilac dužnosti direktora.

Ona nije bila dostupna za komentar.