latinica  ћирилица
24/04/2017 |  07:52 ⇒ 25/04/2017 | 08:54 | Autor: RTRS

Članovi Međureligijskog vijeća obišli mjesta stradanja u BiH (FOTO/VIDEO)

Članovi Međureligijskog vijeća BiH posjetili su mjesta stradanja Srba, Hrvata, Јevreja i Bošnjaka na lokalitetima Kazani kod Sarajeva, Križančevo Selo i Kruščicu u opštini Vitez, te Korićanske stijene u opštini Kneževo. Današnje posjete organizovane su radi postizanja većeg razumijevanja i vraćanja povjerenja među narodima u BiH.
Parastos na Kazanima - Foto: RTRS
Parastos na KazanimaFoto: RTRS

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije na lokalitetu iznad Kazana služio je molitvu sarajevskim Srbima ubijenim tokom posljednjeg rata. Od sredine 1992. do oktobra 1993. godine nad Kazanima su ubijani Srbi, čija tijela su potom bacana u jamu.

Pomen ubijenim Srbima na Kazanima (Foto: RTRS)

- Ovo je prilika da pozovemo naš narod, sve ljude u BiH- Јevreje, Bošnjake/muslimane, Hrvate/katolike, Srbe/pravoslavce da učinimo sve, koliko god nas to stoji, da se ovakve stvari nikad ne dogode - rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Pomen u Križančevom Selu (Foto: RTRS)

U Križančevom Selu molitvu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Vjerski velikodostojnici posjetili su i Krušćicu u opštini Vitez, gdje je Boris Kožemjakin održao pomen za žrtve koncentracionog logora iz Drugog svjetskog rata.

- Želimo izgrađivati u javnosti osjećaj poštivanja žrtava rata. Iza tih žrtava rata postoje ljudi koji su ranjeni, koji su ostali bez svojih i želio bih da javnost napokon počne poštivati žrtve rata - rekao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Molitva u Krizančevom Selu (Foto: RTRS)

Na Korićanskim stijenama molitvu je predvodio zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić.

- Hoćemo da kažemo da je žrtva- žrtva i da joj iskažemo svoje vjerničko poštovanje upravo onako kako to svaka od božijih knjiga nalaže - rekao je zamjenik poglavara IZ u BiH Husein Smajić.

Kruščica: Pomen jevrejskim žrtvama (Foto: RTRS)

Posjete su završene sastankom predstavnika Međureligijskog vijeća na kojem je razmotrena mogućnost daljeg intenziviranja saradnje.