latinica  ћирилица
29/04/2017 |  10:53 ⇒ 11:44 | Autor: RTRS

Slijedi oštra reakcija SAD zbog još jedne rakete Pjongjanga?

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa mogla bi da odgovori na novu raketnu probu Sjeverne Koreje ubrzavanjem planova za nove američke sankcije protiv Pjongjanga, uključujući moguće mjere protiv posebnih sjevernokorejskih i kineskih entiteta.
Bijela kuća u Vašingtonu -
Bijela kuća u Vašingtonu

Moguće je da se nešto ubrza, rekao je neimenovani američki zvaničnik Rojtersu i dodao da je raketna proba Pjongjanga "vrsta provokacije" uoči izbora 9. maja u Јužnoj Koreji.

Američki zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da bi Vašington lansiranje rakete mogao da smatra ozbiljnom prekretnicom, odnosno to bi moglo da izazove mnogo jaču američku reakciju.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je nakon lansiranja rakete da Sjeverna Koreja ne poštuje Kinu i njenog predsjednika, kada ispaljuje rakete.

Nešto ranije, državni sekretar SAD Reks Tilerson zatražio je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji, ocijenivši da bi bilo "katastrofalno" ukoliko se ne djeluje protiv nuklearnog programa te zemlje.

Prije nego što je Sjeverna Koreja lansirala raketu, kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi izjavio je na sjednici SB UN da nije samo na Kini da rješava problem sa tom zemljom.

"Ključ za rješavanje nuklearnih problema na poluostrvu nije smo u rukama Kine", rekao je Vang Јi.

Inače, ovo je četvrto ispaljivanje raketa koje je od početka marta izvela Sjeverna Koreja.

Izvor: Tanjug