latinica  ћирилица
30/04/2024 |  14:52 | Autor: Index.hr

Najmoćnije ekonomije svijeta ograničile cijenu ruske nafte - to ne funkcioniše

Ograničavanje cijena za limit za rusku naftu više ne funkcioniše, upozorila je grupa zapadnih osiguranika, koji su istakli da je ograničenje samo podstaklo više brodova da se pridruže floti koja ga pokušava zaobići.
Gorivo   (Foto:TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA) -
Gorivo (Foto:TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA)

Kako bi ograničio prihode Moskve za sukobe u Ukrajini, G7 je odredio limit za rusku naftu od 60 dolara po barelu, zaprijetivši prevoznicima i osiguranicima sankcijama budu li servisirali skuplje barele.

Odredili su i ograničenja za naftne proizvode poput benzina i dizela, od 45 odnosno 100 dolara po barelu, prenosi portal Indeks.

Rusija počela prevoziti naftu vlastitom flotom

 

Limit nije stvorio željeni cilj budući da je Rusija počela prevoziti naftu vlastitom flotom i brodovima koje Zapad ne kontroliše, upozorila je Međunarodna grupa klubova osiguranja i obaveznog osiguranja u pisanoj izjavi.

Izjava je predana kao pisani dokaz danas na saslušanju u britanskom parlamentu. Grupa u pismu navodi da obuhvaća 12 osiguranika u pomorskom prevozu tereta koji pokrivaju 87 posto tona na svjetskim oceanima.

- Nameće se zaključak da postaje gotovo nemoguće provoditi u djelo odluku o limitu cijene nafte budući da sve više brodova i povezanih usluga učestvuje u paralelnoj trgovini - naglasila je grupa.

Procjenjujemo da je oko 800 tankera već istupilo iz Međunarodne grupe klubova, što je direknta posljedica uvođenja gornje granice za cijenu nafte, dodaju.