latinica  ћирилица
01/05/2017 |  08:50 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Prvi maj-Međunarodni praznik rada (VIDEO)

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada - Prvi maj.
Doboj:Gradski duvački orkestar započeo obilježavanje 1. maja - Foto: SRNA
Doboj:Gradski duvački orkestar započeo obilježavanje 1. majaFoto: SRNA

Praznik je ustanovljen kao znak sjećanja na 1. maj 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.

Organizatori protesta prethodno su uputili zahtjeve poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Radnici su zahtjeve izrazili u paroli "tri osmice" - po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.

U Srpskoj su povodom Međunarodnog praznika rada danas i sutra neradni dani.

Veliki broj građana 1. maj provodi na izletištima. Roštilj, piće i dobro društvo – to je slika današnjeg praznika.

U Gradskom parku u Doboju jutros je, zvucima Gradskog duvačkog orkestra na tradicionalnom prvomajskom uranku, počelo obilježavanje 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

Član orkestra Goran Mitrović, koji je i profesor muzike, rekao je novinarima da su tradicionalnim koračnicama podsjetili Dobojlije na prijašnja vremena.

Najstariji član Radomir Ristić, koji je u orkestru od 1968. godine, naveo je da građani danas imaju manje osjećaja za ovu tradiciju koju Doboj njeguje od 1920. godine.

"Nekada nas je u orkestru bilo 40, vozio nas je gradski autobus, a sviralo se ujutro od 3.30 časova. Danas nas je svega devet, jer je sve manje interesovanja", rekao je Ristić.

Orkestar je, nakon obilaska grada, nastavio širiti zvuke uranka po dobojskim prigradskim naseljima.

Duvački orkestar nastao je u okviru društva "Soko" 1920. godine. Orkestar je dosta brzo osposobljen za nastupe na manifestacijama. Od tada, mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra uticali su i doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju.

Povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, sindikati u Srebrenici nisu se oglasili, niti organizovali bilo kakve sadržaje.

Srebrenička izletišta jutros su prazna, a tradicija paljenja prvomajskih vatri nestala je nekoliko godina nakon odbrambeno-otadžbinskog rata.

Očekuje se da će tokom dana neki od građana doći kod izvorišta ljekovitih voda Guber.

Veći broj privatnih firmi u Srebrenici danas radi, a stanovnici su iskoristili lijep dan da saniraju štete u malinjacima i drugim voćnjacima, koje su izazvali nedavni snijeg i mraz.

Osim ovoga, obavlja se i proljećna sjetva, koja je "zakasnila" zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Veliki broj omladine i starijih jutros se organizovanim prevozom i vlastitim vozilima uputio na poznato trebinjsko izletište Ubla, gdje je organizovan prvomajski uranak.

Na Ublima se od jutros roštilja, mlađi igraju fudbal, a veliki je broj i mladih bračnih parova sa bebama.

Planinari "Vučjeg zuba" organizovaće i pokaznu vježbu postavljanja šatora i snalaženja u prirodi.

Gradska uprava organizovala je ove godine uranak na Ublima poslije dvadesetpetogodišnje pauze, a za sve građane bio je obezbijeđen besplatan autobuski prevoz.

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić rekao je Srni da mu je veoma drago zbog toga što se na uranku okupio veliki broj građana i izrazio nadu da će se idućih godina na ovom izletištu okupljati i stanovnici susjednih opština.

Građani Trebinja danas su se tradicionalno okupili i na izletištima Studenac i Ušće kod Lastve.

Izvor: RTRS/SRNA