latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:48 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Aleksandar Spasojević i 80 studenata trčke humanitarnu trku do Ostroga (VIDEO)

Molitveno saborovanje u manastiru Ostrog, gdje vjernici vijekovima hodočašće s vjerom da će ih Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac iscijeliti od bolesti i nedaća, 12. maja, upotpuniće i molitvenim trčanjem i hodom odvažni Aleksandar Spasojević, iz Rudog i studenti iz Foče.
Hodočašće na Ostrog - Foto: RTRS
Hodočašće na OstrogFoto: RTRS

Prije polaska na hodošće tridesettrogodišnji Aleksandar Spasojević sa porodicom i prijateljima pomolio se za duhovnu snagu. Policajcu iz Rudog nije prvi put da trči da bi pomogao drugima. Preko Pljevalja, Žabljaka, Šavnika i Nikšića do Ostroga pretrčaće 240 kilometara.

- Trčim humanitarnu trku za Strahinju Јojevića iz Rudog, Helenu Gavran iz Beograda i Helenu Polić iz Priboja, kojima je neophodna naša pomoć - rekao je Spasojević.

I 80 studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta u Foči blagoslovljeni su da molitvenim hodom prepješače 144 kilometra preko Šćepan Polja, Plužina i Nikšića kako bi u navečerje Svetovasilijevskog dana, stigli u Ostrog.

Nikola Gavrić, student treće godine Bogoslovije kaže da mu je ovo treća godina kako ide na hodočašće.

- Put zna da bude težak, da bude dosta prepreka, povreda, lošeg vremena, ali uz Božiju pomoć se može sve postići - kaže Gavrić.

- Osjećaj je nevjerovatan, svi bolovi i sva iskušenja, jednostavno nestanu kada prođeš kroz kapiju manastira. Sve to nestane, kao da ste u tom momentu izašli iz auta, tek stigli, potpuno odmorni, potpuno opušteni - ističe Milica Ivković, student treće godine Medicinskog fakulteta.

Veliku podršku hodočasnici su dobili od Studentskog centra u Foči – hrana, pratnja, garderoba i prevoz u povratku.

- Četiri dana pješačenja nije nimalo lako. Ovo je velika žrtva naših studenata na čemu moramo da im budemo zahvalni - ističe Božica Matović, direktorka Studentskog centra "Boriša Starović" u Foči.

Molitveni hod u manastir Ostrog viševijekovna je tradicija u srpskom narodu i vjernika ostalih tradicionalnih religija koje poštuju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.