latinica  ћирилица
03/05/2017 |  08:18 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Interpol objavio crvenu potjernicu za Nedžadom Herendom (VIDEO)

Interpol je i zvanično objavio crvenu potjernicu za Nedžadom Herendom, glavnim egzekutorom zloglasne tajne terorističke jedinice Ševe, koji se već dvije decenije skriva u Holandiji.

Ševe su duboko umiješane u brojne zločine, a pored ratnih, terete se i za niz političkih ubistava u Federaciji BiH.

Na interpolovoj crvenoj potjernici Herenda se našao zbog zločina nad osmoricom rezervista ЈNA u Velikom parku aprila '92. Kao neposrednog izvršioca, zajedno sa Edvinom Јusićem za kojim je takođe raspisana potjernica, na mjesto ovog zločina stavlja ga i optužnica protiv Dragana Vikića i još trojice optuženih, kojima je suđenje počelo prije dva mjeseca. 

Citat iz optužnice: "Uz Vikićevo znanje zarobljenici su sprovedeni u podrum Doma, a zatim u Veliki park, gdje su ih, nakon maltretiranja, optuženi Uzunović i Čovčić s njima poznatim licima, među kojima su bili Nedžad Herenda i Edvin Јusić, ubili pucajući iz vatrenog oružja".

Ovaj zločin bio je i početak krvavog puta Ševa, potvrđivali su i sami Bošnjaci.

"I onda Herenda otvara priču počevši od Velikog parka gdje su pobijeni vojnici, da ih je pobio uz napomenu - pa šta radilo se o četnicima", rekao je bivši agent AID Eid Garaplija.

Boško Brkić i Admira Ismić – sarajevski Romeo i Јulija pri pokušaju bijega iz Sarajeva. Djevojčice Nataša Učur i Milica Lalović na Grbavici. Francuski pripadnik mirovnih snaga – dug je crni spisak zločina Ševa. A služio je Herenda, zajedno sa ostalim Ševama, i za odrađivanje prljavih poslova u međusobnim bošnjačkim razračunavanjima. Ova grupa za likvidaciju u potpisu je i pokušaja atentata na Sefera Halilovića '93. pri kojem su ubijeni njegova supruga i njen brat.

Јja sam optužio Bakira Alispahića, Fikreta Muslimovića, Envera Mujezinovića, Nedžada Herendu, braću Šošić. Dakle njih sam u mojoj optužnici sam ja napisao na osnovu dokaza koje ja imam, ja sam te ljude optužio", rekao je bivši načelnik GŠ tzv. Armije BiH Sefer Halilović.

Optužbi je bilo na pretek. Ali bez epiloga, jer je pranje i skrivanje tragova Ševa koji su ubijali za račun države, do sada bilo jače. 

"Ostaci te grupe su prije svega Herenda koji nije izveden pred lice pravde, njegov kompanjon Šošić koji nije izveden pred lice pravde i ini koji su učestvovali, koji su pripremali raznorazne specijalne injekcije sa otrovima. Znači postoje i oni koji su prikrivali njihove zločine, oni su danas involvirani u najviše pravosudne i tužilačke funkcije, pa i novinarske", dodao je Garaplija.

Nakon raspisivanja potjernice za očekivati bi bilo da Herenda bude uhapšen i isporučen BiH. Da od ovakvog raspleta mnogi u bošnjačkom korpusu strepe nije nikakva tajna – zloglasni Herenda za mnoge je i opasan svjedok. Osim Velikog parka imao bi šta Herenda da kaže i o ubistvu nekadašnjeg pomoćnika AID-a Nedžada Ugljena o čemu je otvorena nova istraga u bh tužilštvu, ali i brojnim drugim političkim ubistvima čije je istrage u protekle dvije decenije, Sarajevo svjesno prikrivalo, opstruisalo i guralo pod tepih. U javnosti su prisutne spekulacije da je Herenda u Holandiju sredinom 97-e došao u statusu zaštićenog svjedoka Haškog tribunala u predmetu koji se u to vrijeme pripremao protiv Alije Izetbegovića.