latinica  ћирилица
03/05/2017 |  18:24 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Makedonija: Kriza i dalje traje (VIDEO)

Krizi u Makedoniji ne nazire se kraj. Čovjek zbog koga se cijela država digla na noge, novoizabrani predsjednik Sobranja Talat DŽaferi, danas je i službeno ušao u svoju kancelariju.

Nezadovoljstvo javnosti produbio je albanskom zastavom koju je unio u kancelariju i stavio pored zastave Makedonije i Evropske Unije. Za to vrijeme, Građanska inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" ponovo je pozvala građane na protest ispred zgrade vlade u Skoplju.

Prvi gost novoizabranog predsjednika makedonskog parlamenta Talata DŽaferija bio je ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar. DŽaferi očekuje brzo formiranje nove vlade.

"Radićemo za dobrobit svih građana Makedonije, kao i na ostvarivanju strateških ciljeva zemlje, a to je članstvo u NATO i EU", rekao je predsjednik Parlamenta Makedonije Talat DŽaferi.

Za lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, DŽaferijev ulazak u kabinet je kršenje ustava, prava i procedura. Iz ove stranke osuđuju i svaki pritisak na građane, dok je makedonska policija privela još tri lica zbog prošlosedmičnih incidenata u Sobranju.

"Imamo informacije da je određenim licima određen pritvor bez elementarnih dokaza. Ovo je sraman potez prema narodu i zaslužuje najoštriju osudu", istakao je Dragan Anev iz VMRO-DMNE-a.

Makedonskom predsjedniku još nije stiglo pismo o novoj većini za izbor Vlade. Ali je od mogućeg mandatara Zorana Zaeva, stigla oštra poruka Srbiji, koju je optužio da ima nacionalističko vođstvo.

"Moje je da budem mnogo odgovorniji prema njihovoj zemlji nego što su oni odgovorni u svom odnosu prema Srbiji", naglasio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Ovakve izjave čovjeka koji pretenduje da bude makedonski premijer sigurno se ne mogu okarakterisati kao izjave prijatelja", kaže ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Profesor Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose Јelena Ponomarjeva rekla je za Srnu da Zapad sve plaši "velikom Srbijom", a da u stvarnosti stvara "veliku Albaniju". Što se tiče krize u Makedoniji ocijenila je da je to napad na interese slovenske pravoslavne većine i da je na djelu projekat federalizacije Makedonije i stvaranje albansko-makedonske države.