latinica  ћирилица
07/05/2017 |  17:41 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Zaev najavio reizbor sudija; VMRO-DPMNE optužuje Zaeva za ćutanje

Lider SDSM-a i kandidat vladajuće većine za premijera Makedonije Zoran Zaev najavio je da će jedan od prioriteta nove vlade biti raspuštanje sudstva i reizbor sudija.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, samo tako će se otvoriti proces za nezavisno sudstvo, što će za građane značiti da je zakon važan za sve i da niko neće odgovarati ako je nevin.

Zaev je među prioritetima naveo i ukidanje eksternog testiranja za učenike, ukidanje radio-difuzne takse, usvajanje zakona o medijima, uvećanje minimalnih zarada, kao i promjene u izbornom zakonodavstvu u vezi sa predstojećim lokalnim izborima, koji mogu biti održani na jesen.

VMRO-DPMNE je, reagujuću na najavu reizbora sudija, saopštio da je to novo kršenje Ustava kojim Zaev želi da "pokrije štetu" zbog nelegalnog izbora Talata DŽaferija za predsjednika Sobranja.

"SDSM je već jednom unakazio sudstvo sa reizborom 600 sudija koji su prošli njihove partijske filtere i tada je sudstvo stiglo do dna", navedeno je u saopštenju.

Novi predsjednik parlamenta DŽaferi dao je rok od 10 dana predsjedniku Makedonije da uruči mandat Zaevu za sastav nove vlade i upozorio da, ukoliko Đorđe Ivanov i dalje odbija parlament, on sam ima kompetencije da je formira.

VMRO-DPMNE optužio je SDSM i njenog lidera Zorana Zaeva da ćute i podržavaju provokacije kojim počinje realizacija takozvane "tiranske platforme".

"SDSM je ćutao kada je u kabinet predsjednika parlamenta unesena albanska zastava", navedeno je u saopštenju VMRO-DPMNE.

U saopštenju se dodaje da sada SDSM ćuti i na izjavu Taljata DŽaferija da će albanski jezik biti zvaničan na teritoriji cijele Makedonije i da će Sobranje biti treći parlament u regionu u kojem će se sjednice voditi na albanskom jeziku, prenijela je MIA.

Ovaj put cijela Makedonija je žrtva "antidržavnog odnosa" Zaeva i SDSM, ističu iz VMRO-DPMNE.

Izvor: SRNA