latinica  ћирилица
10/05/2017 |  07:45 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Parlament Srpske - Izmjenama zakona do kvalitetnije zaštite trudnica i porodilja (VIDEO)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je u Banjaluci razmatranjem izvještaja o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u 2016. godini u kome se navodi da je MUP uspješno realizovao poslove i zadatke sa zadovoljavajućim stepenom efikasnosti.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS)

20.50 - Poslanici vladajućih i opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju da DŽender centar treba da inicira izmjene zakona radi kvalitetnije zaštite trudnica i porodilja, kao i unapređenja položaja žena na selu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević je tokom rasprave o posebnom izvještaju o usaglašavanju zakona i drugih propisa Srpske sa pravnim standardima za ravnopravnost polova istakla da su žene i dalje slabije plaćene od muškaraca, te podvrgnute mobingu pri zapošljavanju.

Cilj posebnog izvještaja jeste da se prikažu dosadašnji rad i rezultati DŽender centra na usaglašavanju propisa, te identifikuju prepreke i mogućnosti za unapređenje ovog procesa.

U izvještaju se napominje da je od ključne važnosti da Vlada i Narodna skupština budu upoznati sa ovim procesom i njegovom realizacijom jer je usaglašavanje propisa obavezno i mora se poštivati.

"Može se konstatovati da je proces usaglašavanja propisa djelimično ispunjen i da u nekim oblastima gotovo da nije ni počeo", navela je direktor DŽender centra Mirjana Lukač.

Ona je rekla da je ovaj proces značajan zbog toga što normativno-pravni okvir stvara uslove za ostvarivanje prava muškaraca i žena na ravnopravnoj osnovi i bez diskriminacije, te omogućava nadležnim institucijama u svim oblastima da svoju obavezu primjene standarda za ravnopravnost polova uvedu u zakone i realizuju u praksi.

Poslanici su razmotrili posebni izvještaj o usaglašavanju zakona i drugih propisa Republike Srpske sa pravnim standardima za ravnopravnost polova.

Narodna skupština razmotrila je i izvještaj o stanju i položaju pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj od 2003. do 2016. godine u kome se navodi da je u Srpskoj priznato 17 nacionalnih manjina, a da se više od 14.000 građana izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina.

Nacionalne manjine imaju svoja udruženja u Srpskoj, što je značajno za njegovanje tradicije tih naroda.

"Može se utvrditi da su prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina, među kojima su Crnogorci, Italijani, Česi, Romi, Rusi, Ukrajinci i drugi, dostigla viši nivo u odnosu na 2003. godinu, što istovremeno ne znači da je taj položaj zadovoljavajući", napominje se u izvještaju.

U izvještaju se ističe da je neophodno izvršiti izmjene i dopune zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u smislu precizno definisane pripadnosti tim manjinama, kao i mehanizma priznavanja novih manjinskih zajednica.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra razmatranjem izvještaja o aktivnostima institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH u 2016. godini.

Biće razmatrana i informacija o odlukama o pomilovanju u 2016. godini.

Poslanici će razmatrati i informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2016. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Srpske propisima EU.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra u 10.00 časova.

19.11 - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je danas da je za realizaciju programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u prošloj godini bilo planirano 7.918.000 KM.

"Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u prošloj godini doznačeno je 4.033.098 KM, a vrijednost odobrenih projekata iznosila je 3.977.255 KM", rekao je Čordaš u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući izvještaj o realizaciji navedenog programa.

On je istakao da su osnovni ciljevi Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u realizaciji navedenog programa bili nastavak obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i infrastrukture za potrebe raseljenih lica i povratnika.

"Cilj je bio da budu obezbijeđeni svi vidovi alternativnog smještaja za porodice koje na takav smještaj imaju pravo, zdravstveno osiguranje, te stimulisanje održivog povratka", dodao je Čordaš.

On je naveo da je nastavljeno i vraćanje imovine i stanarskih prava, kao i rješavanje statusnih pitanja raseljenih lica.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o realizaciji programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u prošloj godini.

17.45- Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić rekao je danas da su ulaganja u nauku i tehnologiju Srpske investicija u budućnost.

Komić je u završnom obraćanju u Narodnoj skupštini o izvještaju o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012-2016. godina, rekao da ovdašnja privreda treba više da stremi ka inovacijama.

"U ovome ne treba samo da učestvuje resorno ministarstvo, već cijelo društvo i posebno poslovna zajednica", naveo je Komić.

On je rekao da resorno ministarstvo radi na približavanju Republike Srpske evropskom i svjetskom istraživačkom prostoru.

"Imamo kvalitet i izuzetne naučne skupove, a treba da radimo na naučnim časopisima koji će biti indeksirani na pravi način. Radimo mnogo na promociji nauke, jer taj put mladima može da donese lični uspjeh, ali i napredak cijelog društva", poručio je Komić.

Poslanik SNSD-a Gordana Tešanović istakla je da je svijest o značaju razvoja nauke i tehnologije u Srpskoj nedovoljno razvijena, te da mediji o tome rijetko izvještavaju.

"Takvi izvještaji ostaju u sjeni dnevnopolitičkih tema, međutim nauka i tehnološki razvoj moraju biti promovisani i kod nas kao u svim razvijenim zemljama", navela je Tešanovićeva tokom rasprave o ovom izvještaju.

Poslanik SDS-a Želimir Nešković rekao je da podršku razvoju nauke i istraživanja u Srpskoj treba da daju i privredni subjekti, jer od toga zavisi njihov razvoj.

17.15 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je, nakon pauze, razmatranjem izvještaja o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012-2016. godina.

Poslanici će razmatrati i izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2016. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske prije pauze razmotrila je izvještaje o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u 2016. godini i o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

15.31 - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić rekao je danas da je Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012–2016. godina djelimično uspješno realizovana.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini izvještaj o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012-2016. godina za period od 1. januara 2012. do 31. decembra 2016. godine, Komić je rekao da je resorno ministarstvo podržalo realizaciju strateškog cilja "jačanje društvene svijesti o značaju i ulozi nauke i tehnologije" sufinansiranjem organizovanja nekoliko važnih naučnih skupova.

"Strateški cilj `razvoj ljudskih resursa` djelimično je ostvaren. Broj istraživača sa punim radnim vremenom oscilira između 814 u 2012. godini do 884 u 2015. Znatno je povećan broj licenciranih studijskih programa trećeg ciklusa, sa tri licencirana programa u 2014. godini na 22 u 2016. godini", naveo je Komić.

On je rekao da je Ministarstvo prepoznalo važnost ulaganja u ljudske resurse, te je uvelo programske aktivnosti za podršku učešća domaćih istraživača na međunarodnim naučnim skupovima.

Komić je istakao da su u Republici Srpskoj i dalje skromna ulaganja u istraživanje i razvoj /GERD/.

"Realizacija strateškog cilja `povećanje finansijskih ulaganja u istraživanje i razvoj` održala se u 2015. godini na istom nivou kao i 2014. Ukupni GERD u 2015. godini iznosio je 17.935.000 KM", rekao je Komić i dodao da je najviše investirao poslovni sektor 9.780.000 KM.

U odnosu na 2014. godinu, budžetska izdvajanja za istraživanje i razvoj /GBOARD/ u Srpskoj u 2015. godini su nešto niža 4.586.523 KM u odnosu na 4.845.285 KM u 2014. godini.

"Ipak, to je i dalje znatno povećanje u odnosu na 2013. godinu /4.023.990 KM/. Iako je očuvana stabilnost u ovom segmentu, strateški cilj o izdvajanju od 0,5 odsto BDP-a nije ostvaren. U zemljama regiona veoma je slična situacija", navodi se u izvještaju.

15.15 - Cilj izvještaja o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa, koji je danas razmotrila Narodna skupština, jeste da na tačan, nepristrasan i objektivan način pruži jasnu sliku o aktivnostima u vezi sa popisom provedenim od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković je rekla da je Zavod uspio da objavi pouzdane, korisne i metodološki ispravne podatke popisa za teritoriju Srpske, koji će poslužiti u pripremi i provođenju razvojih planova u svim sferama društvenog i ekonomskog života.

"Rezultati popisa objavljeni su blagovremeno i u skladu sa navedenim zakonom", rekla je Čičkovićeva u obraćanju poslanicima.

Ona je dodala da je riječ o izuzetnom naporu Zavoda da se ova aktivnost realizuje u skladu sa važećom legislativom i međunarodnim standardima, te da se u ovoj izuzetno važnoj i složenoj aktivnosti istovremeno zaštite interesi Srpske.

"Objavljivanjem rezultata popisa za Srpsku završene su sve najvažnije aktivnosti u vezi sa popisom, kao najkompleksnijim i sveobuhvatnim statističkim istraživanjem, koje je provedeno na teritoriji Srpske i BiH", rekla je Čičkovićeva.

Ona je navela da su iz izvještaja jasno vidljivi svi napori Zavoda da spriječi objavljivanje rezultata popisa koji nisu u skladu sa zakonom, međunarodnim standardima i pravilima struke.

"Iako su takve rezultate popisa objavile druge dvije statističke institucije u BiH, plod nastojanja Zavoda za profesionalnim obavljanjem ovog posla je vidljiv. Dokaz o ispravnosti i profesionalnosti takvih stavova Zavoda je činjenica da je Agencija, prilikom objavljivanja rezultata kontrolnog popisa, objavila da je manje od 200.000 ljudi koji su popisani, a nisu trebali biti, te da je više od 40.000 ljudi koji su trebali biti uključeni u popis", poručila je Čičkovićeva.

U rezimeu ovog izvještaja se posebno naglašava da Međunarodna posmatračka misija /IMO/, čiji je zadatak bio da nepristrasno vrši monitoring popisa i da jača povjerenje u popis, nije bila dosljedna u stavovima koje je zastupala i preporukama koje je davala statističkim institucijama.

"Ključne preporuke IMO bile u suprotnosti sa Zakonom zemlje u kojoj vrše monitoring. Svojim postupcima jasno su pokazali pristrasnost i stavili se na onu stranu u popisu koja nije postupala u skladu sa propisima. Sve ovo je bitno uticalo na tok i rezultate popisa", navodi se u izvještaju.

Raspravi o ovoj tački dnevnog reda u Narodnoj skupštini nisu prisustvovali poslanici koalicije "Domovina", koji smatraju da je su jedini validni rezultati popisa oni koje je objavila Agencija za statistiku BiH, a ne Republički zavod za statistiku.

Prema popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, u Srpskoj ima 1.170.342 stanovnika.

14.15 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je danas da će svi koji su učestvovali u ratnim zločinima odgovarati za ono što su radili i da od toga niko neće biti amnestiran. Lukač je, uprkos tvrdnjama da je u toj instituciji zaposleno premalo pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda, rekao da nema diskriminacije u vezi sa zapošljavanjem u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/, te da za sve kandidate postoje isti zahtjevi, uslovi i prilike.

On je u završnoj riječi o izvještaju o radu MUP-a Srpske u 2016. godini rekao da postoji potreba za rekonstrukcijom mnogih objekata stanica policije u Srpskoj, ali da treba voditi računa o raspoloživim sredstvima.

Lukač je istakao da je zbog povećavanja opšte bezbjednosti građana potrebno "pokrivanje opština i gradova u Srpskoj video-nadzorom".

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Srpskoj zbog izazova u regionu potrebna opremljenija i obučenija policija, koja će dati veće garancije bezbjednosti u Republici.

Stevandić je naglasio da je stopa svih vrsta kriminaliteta u Srpskoj manja u odnosu na FBiH, kao i da je rasvijetljenost svih vrsta kriminaliteta u Srpskoj mnogo veća u odnosu na FBiH.

Poslanik DNS-a Slavko Gligorić rekao je danas da Srpska mora stalno da ulaže u MUP s ciljem zaštite i povećanja bezbjednosti građana.

Prema njegovim riječima, mora se ulagati ne samo u obučavanje pripadnika MUP-a, već i u razvoj i obezbjeđivanje nove i savremene tehnike.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić rekao je da je u prošloj godini došlo do povećanja broja krivičnih djela u oblasti visokotehnološkog kriminaliteta.

Bajić je izrazio zadovoljstvo što nema krivičnih djela izazivanja rasne i nacionalne mržnje na području Prijedora, u kome živi veliki broj Bošnjaka.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo rekao je da je MUP Srpske u određenim segmentima ispunio očekivanja, ali da je nezadovoljan borbom protiv privrednog kriminaliteta, koji uništava privredno-finansijski sistem Srpske.

13.00 - Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je da postoji napredak u radu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske kada je riječ o opštem kriminalitetu, oblasti saobraćaja i održavanju javnog reda i mira, ali da nema rasvjetljavanja krupnih afera i slučajeva privrednog kriminaliteta.
Poslanik SNSD-a Drago Kalabić istakao je da se u javnosti stvara percepcija da policija neće da hapsi kriminalce, ali da su za mnoge stvari, s tim u vezi, odgovorna nadležna tužilaštva i pravosuđe.

"MUP je servis tužilaštva što ranije nije bio slučaj. MUP je ranije imao mnogo veća ovlašćenja", ocijenio je Kalabić.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović pohvalio je formiranje policijskih uprava MUP-a Srpske i dodao, da i u istočnom dijelu Srpske treba oformiti i locirati jednu jedinicu za borbu protiv terorizma.

11.55 - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, kao jedan od glavnih elemenata državnosti Srpske, kvalitetno radi svoj posao.
Žunić je istakao da MUP Srpske u brojnim segmentima bilježi pozitivne rezultate.

"Ljudi na njegovom vrhu postavili su dobre strateške pravce i ostvarivali operativne ciljeve koji su doveli do pozitivnih efekata", rekao je Žunić tokom rasprave o izvještaju o radu MUP-a Republike Srpske u 2016. godini.

Poslanik Koalicije "Domovina" Nedim Čivić ocijenio je kvalitetnim izvještaj o radu MUP-a Republike Srpske u 2016. godini, te pohvalio njegov rad na planu sprečavanja zloupotrebe droge.

Čivić je rekao da treba procesuirati sve koji su činili zločine, ne praveći razliku kada je riječ o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. "MUP treba da istraži sve ratne zločine u vezi sa stradanjem bošnjačkog naroda", poručio je Čivić.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da MUP treba zaštititi interese Srpske u velikim firmama, među kojima su "Birač", Rudnici željezne rude "Ljubija" i "Šume Srpske".

On smatra da MUP osnovne poslove obavlja dobro, ali da suzbijanje privrednog kriminala i korupcije ne funkcioniše.

11.00 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da je evidentan pad kriminaliteta u prošloj godini, koji je ispod petogodišnjeg prosjeka, dok su u porastu koeficijenti otkrivenosti krivičnih djela različitog stepena društvene opasnosti. Obrazlažući u Narodnoj skupštini Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u 2016. godini, Lukač je rekao da je od ukupno 9.457 evidentiranih krivičnih djela 84,5 odsto iz oblasti opšteg kriminaliteta, te da ih je u odnosu na 2015. godinu manje za 4,3 odsto.

Broj krivičnih djela protiv života i tijela /598/ je za jedno krivično djelo manji u odnosu na 2015. godinu, a koeficijent njihove rasvijetljenosti je povećan i iznosi 98,2 odsto.

U nastavku 18. redovne sjednice biće razmatran izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Poslanici će razmatrati izvještaj o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012-2016. godina, za period od 1. januara 2012. do 31. decembra 2016. godine.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija", metodom neposrednog odabira kupca.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati sutra.

Prenos sjednice Parlamenta Srpske možete pratiti na RTRS Plus.