latinica  ћирилица
10/05/2017 |  07:49 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Lavrov: Potreban sadržajan sastanak Putina i Trampa

Samit ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trampa potreban je da bi se ostvarili konkretni rezultati, a ne radi spoljnih efekata ili senzacije, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto:Sputnik/ Vladimir Pesnya) -
Sergej Lavrov (Foto:Sputnik/ Vladimir Pesnya)

"Potrebni su nam samiti, a potrebni su i Amerikancima, ne zbog spoljneg efekta ili reda radi, da bi se postigla senzacija. Naše američke kolege i mi smo sigurni da, kada se lideri sastanu, to treba bude važno ne samo radi rukovanja", rekao je Lavrov televiziji "Mir".

On je dodao da Rusija i SAD imaju veliki uticaj na međunarodnu stabilnost i bezbjednost i da ostali "sigurno očekuju jasne rezultate od tog sastanka".

"Da bi se to osiguralo, sastanak takve vrste potrebno je temeljno pripremiti i mi na tome sada radimo", dodao je šef ruske diplomatije, koji se danas sastaje sa Trampom u Vašingtonu.

Predsjednik SAD Donald Tramp sastaće se danas sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim u Vašingtonu, potvrđeno je iz odjeljenja za informisanje ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije ranije su izjavili da će se Lavrov sastati sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom. Planirano je da dvojica zvaničnika razgovaraju o glavnim međunarodnim i bilateralnim problemima.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će glavna tema razgovora biti pronalaženje rješenja sukoba u Ukrajini i Siriji.

Očekuje se da će nakon sastanka sa Trampom i Tilersonom ruski ministar prisustvovati sastanku ministara Arktičkog savjeta na Aljasci, prenosi TASS.

Izvor: SRNA