latinica  ћирилица
13/05/2017 |  11:40 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od formiranja Podrinjskog odreda "Vukova sa Drine" (FOTO/VIDEO)

Na današnji dan, 1992. godine formirana je specijalna jedinica Vojske Republike Srpske "Vukovi sa Drine".
Zvornik, Vukovi sa Drine - Foto: RTRS
Zvornik, Vukovi sa DrineFoto: RTRS

Parastosom, polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje i svečanom akademijom u Zvorniku je obilježen značajan jubilej i odata počast borcima ove legendarne jedinice poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Јednu od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske činili su najbolji borci sa zvorničke regije, koji su životom branili svoj narod i oslobađali srpske teritorije. U toj borbi poginuo je 81 borac , a više od 700 lakše ili teže ranjeno. 

"To su najljepše godine i najljepši dani koje sam proveo u jednoj od najčasnijih i najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske, što je u par navrata i naš slavni komandant general Ratko Mladić rekao", istakao je zamjenik komandanta specijalne jedinice "Vukovi sa Drine" Mile Vukadinović.

Ratni put specijalne jedinice "Vukovi sa Drine" bio je dug, težak i slavan. Tokom čitavog rata poštovali su Ženevsku konvenciju o ratovanju, a jedinicom je komandovao Milan Јolović Legenda. 

"Živojin Mišić je rekao 'Bolje lav na čelu zečeva, nego zec na čelu lavova' , vrlo je bitno da samouvjerenost i hrabrost da vojnici prepoznaju u komandantu samouvjerenog, sigurnog i hrabrog oficira", naglasio je Јolović. 

25 godina od formiranja Podrinjskog odreda "Vukova sa Drine" (Foto: RTRS)

Doprinos ove jedinice u stvaranju Republike Srpske nikada se ne smije zaboraviti, poručeno je u Zvorniku. 

"Odajemo poštovanje i slavimo ono što se zbilo, žrtvu koju smo podnijeli, ali istovremeno gledamo u budućnost i želimo zajedno sa svim građanima Republike Srpske da dijelimo sudbinu, da se borimo za bolju Republiku Srpsku", rekao je ratni komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević

25 godina od formiranja Podrinjskog odreda "Vukova sa Drine" (Foto: RTRS)

Povodom značajnog jubileja, u Zvorniku je danas donesena i odluka o bratimljenju specijalnih jedinica Vojske i MUP-a Srpske.