latinica  ћирилица
07/05/2024 |  16:30 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Kineski vodeći stručnjaci na UKC-u: Kroz jačanje saradnje spasiti što više života (VIDEO)

Dio kineske delegacije koja je u zvaničnoj posjeti Srbiji danas je boravio u Banjaluci u posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.
UKC - Foto: RTRS
UKCFoto: RTRS

Vodeći stručnjaci iz oblasti kardiohirurgije imali su priliku da se upoznaju sa radom banjalučke Klinike za kardiohirurgiju i da prenesu kolegama u Banjaluci svoja znanja o najnovijim dostignućima u kardiohirurgiji.

Poručuju - svi smo na istom zadataku, da kroz jačanje saradnje, spasimo što više života.

- Impresionirana sam toplom dobrodošlicom u ovom kliničkom centru, kao i novim objektom i veličinom Kliničkog centra. Nabavkom i uvođenjem nove tehnologije iz Kine, moći ćemo da spasimo više života i da proširimo našu saradnju u budućnosti - istakla je ovom prilikom Linda Tang, koja je u delegaciji Kine, boravila na UKC-u Srpske.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Republike Srpske Nikola Šobot, dodaje da je ovo bila prilika da se čuje o novinama, kada je riječ o novitetima u liječenju srčanih zalizaka.

Prvi korak ka jačanju kapaciteta i otvaranju novih poglavlja za ljekare UKC-a, jeste usavršavanje i saradnja sa svjetskim stručnjacima, a Kina je upravo, jedan od vodećih. Pored razmjene znanja i bogatih iskustava, najveća zdravstvena ustanova aktivno radi i na razvoju i nabavci najsavremenije medicinske opreme, kako iz Kine, tako i iz Francuske.

- Sastanci i predavanja su išli u dva smjera, jedan je nabavka najsavremenije opreme iz Francuske i Kine, a drugi jeste mogućnost edukacije naših ljekara u Francuskoj i Kini i dolazak ljekara iz Francuske i Kine u UKC da bi razmijenili naša iskustva sa svjetskim stručnjacima - dodaje generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić.

Iz UKC-a navode da je glavni cilj i prioritet, postizanje što bolje i efikasnije usluge, dostupne svim građanima, kao i napredak i razvoj cjelokupnog zdravstvenog sistema.