latinica  ћирилица
13/05/2017 |  16:36 ⇒ 14/05/2017 | 13:41 | Autor: RTRS

Mostar: Petoro mrtvih u padu školskog aviona (VIDEO)

Pet lica je poginulo u padu manjeg školskog aviona u Mostaru. Poginuli su pilot, mlađi muškarac i troje djece.
Pao manji avion kod Mostara (foto: Vijesti.ba) -
Pao manji avion kod Mostara (foto: Vijesti.ba)

Direktor Aerodroma Marin Raspudić rekao je da je poginulo dvoje djece radnika Aerodroma u Mostaru. Avion se srušio u južnom dijelu grada kod Aluminijumskog kombinata. Nesreća se dogodila na aeromitingu.

Istragu o uzrocima nesreće od policije Hercegovačko-neretvanskog kantona preuzima Tužilaštvo BiH. Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić naredila je sprovođenje sveobuhvatnih istražnih radnji u kojima će učestvovati nadležne institucije da bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa nesrećom.

Iz Tužilaštva BiH je najavljeno da će Tadićeva danas stići na mjesto uviđaja. 

Zamjenik direktora Direkcije za civilnu avijaciju BiH Marinko Šimunović izjavio je da ne zna koliko će trajati istraga o uzrocima avionske nesreće kod Mostara.

- Logično bi bilo da istraga bude završena u roku od 30 dana, ali mi ne možemo u ovom trenutku reći šta sve treba uzeti u obzir i koje elemente treba istražiti. Kada je riječ o letjelicama koje su starije u registru, onda su moguće i neke druge okolnosti - rekao je Šimunović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović povodom avionske nesreće, uputio je telegram saučešća porodicama poginulih.