latinica  ћирилица
14/05/2017 |  08:40 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana odbrane Ilidže

Boračka organizacija "Ilidžanski borac" iz Istočne Ilidže obilježiće danas Dane odbrane Ilidže 22. april i 14. maja 1992. godine, kada su pripadnici takozvane Armije BiH izvršili prvi i drugi napad na ovu sarajevsku opštinu.
Ilidža parastos - Foto: RTRS
Ilidža parastosFoto: RTRS

U Crkvi Svetog Save u Blažuju kod Istočne Ilidže biće služen parastos za poginule i umrle borce, a u 12.00 časova planirano je polaganje cvijeće na spomenik sa uklesanim imenima 48 boraca Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade koji se nalazi na Centralnom trgu u naselju Dobrinja četiri.

Svečana akademija zakazana je za 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, na kojoj će se okupljeni podsjetiti ratnog puta Ilidžanske brigade i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U napadu 22. aprila 1992. godine poginulo je 13 stanovnika Ilidže, a osam je oteto iz transportera na aerodromskoj pisti, za šta ni do danas niko nije odgovarao.

Na području opštine Ilidža poginula su 1.054 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Obilježavanje ovih, tada najkritičnijih dana za opštinu, počelo je u četvrtak, 11. maja, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prikazivanjem dokumentarno-igranog filma režisera Dragana Elčića "Radovan-Povik iza zidova tamnice" koji predstavlja ekskluzivnu priču o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Izvor: SRNA