latinica  ћирилица
14/05/2017 |  10:54 | Autor: RTRS

Ivanović: O statusu Kosova se mora još jednom ozbiljno razgovarati

Predsjednik Građanske inicijative "Sloboda, pravda, demokratija" Oliver Ivanović ocijenio je da Kosovo neće prestati da bude dio Srbije i da će se o statusu južne pokrajine još jednom morati ozbiljno razgovarati.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

- To će biti onog trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu. Kad se Kipar sa problemom između Turaka i Grka primakao ulasku u EU, tog trenutka su aktivirani i intezivirani razgovori - rekao je Ivanović.

On smatra da i Srbe i Albance može da ujedini samo zajednički interes, a to je bolji život.

- Znaju to i Srbi i Albanci, ali to je nama potisnuto različitim agendama i dnevnim redom - izjavio je Ivanović za "Blic".

Ivanović smatra da su Srbi pogrešno procijenili i potcijenili Albance, koji su dosta tradicionalan i prilično konzervativan narod, te se kao takvi ne mogu porediti s drugim narodima.

- Mi imamo stereotipe o Albancima, a suštinski ih uopšte ne poznajemo. Ništa ne znamo ni o njihovoj istoriji, kulturi, običajima, a držimo se stereotipa ma kakve posljedice bile. Teško je na pogrešnim premisama donositi prave odluke. Јa sam za to da ih analiziramo i dobro upoznamo, jer će nam oni u budućnosti biti sagovornik, ne nužno i protivnik - rekao je Ivanović.

On je ocijenio kao malo vjerovatno da bi Srbija u dogledno vrijeme mogla da ima Albanca za premijera budući da ni oni nisu jedinstveni na nivou svakodnevne politike.

Izvor: SRNA