latinica  ћирилица
14/05/2017 |  12:14 ⇒ 15/05/2017 | 09:54 | Autor: RTRS

Opozicija prikupila dovoljan broj potpisa za sazivanje posebne sjednice NSRS (VIDEO)

Ta inicijativa je pripremljena, poručili su danas lideri opozicionih stranaka.
Čavić, Borenović i Govedarica - Foto: RTRS
Čavić, Borenović i GovedaricaFoto: RTRS

Prijedlog će sutra predati predjedniku Parlamenta Nedeljku Čubriloviću. Za stavljanje na dnevni red imaju 31 potpis, ali su i sami svjesni da je to nedovoljno za obaranje vlade.

Sa ovom inicijativom provešće se kao "bos po trnju", poručuje predsjednik Milorad Dodik. Sjede u Savjetu ministara koji nema parlamentarnu većinu i umjesto da podnesu ostavke, traže smjenu Vlade koja ima većinu, kaže premijerka Cvijanović.

Na oko 200 stranica su, kažu u opoziciji, ispisani loši rezultati Vlade. Tvrde - njihovi argumenti pokazuju krizu, afere i propuste Vlade. 

"Iskreno vjerujem da neće biti nikakve opstrukcije, mada znam da će biti pritisaka kako bi NSRS raspravljala o ovom veoma značajnom predlogu koji smo pripremili i koji zaslužuje da se nađe pred NSRS", rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Lider PDP-a, Branislav Borenović u sportskom maniru poručio je kako je ovo njihova trka koja za cilj ima, kako je rekao, poštenu, stručnu i odgovornu Vladu.

"I ne isključujem da u finišu ove trke ne izađemo na ulicu", izjavio je Borenović.

Što se tiče priče o protestima, i to smo vidjeli, poručuje premijerka Srpske. Dodaje, već su šetali i gostovali u parkovima organizujući svoje pozorišne predstave. 

"Vidjeli smo i to da su, pored ulice, pokušavali za svoj poraz na izborima tražiti spas u stranim ambasadama, ali i nastojanjem da pravosuđe stave u funkciju svojih političkih ciljeva. Svašta smo od njih vidjeli, samo ne da su sposobni pobijediti na izborima", kaže Cvijaonovićeva.

 Opozicija će se provesti kao "bos po trnju", kaže predsjednik Republike Milorad Dodik. Vlada je ta koja ima većinu, naglasio je Dodik, a ovo je ,kaže, jedan u nizu promašaja opozicije.

"Oni su kao mala djeca, ako se ne dešava ono što oni očekuju i traže, onda se naljute i viču zbog svega. Mislim da je to neozbiljno u ovom trenutku i svima je jasno da nemaju većinu i da ne mogu da obezbijede izglasavanje nepovjerenja jer Vlada ima većinu", dodao je Dodik.

Premijerka Cvijanović dodaje da opoziciju više niko ne uzima ozbiljno i građanima je jasno da je njihovo sjedenje u sarajevskim foteljama služilo samo tome da blokiraju novac namijenjen Srpskoj. 

"Tamo su igrali pod palicom Bakira Izetbegovićca, a sada kada je on prestao da diriguje i sopstvenoj partiji, naši opozicionari su se dosjetili nove teme nastojeći da prikriju krah politike koju su vodili", istakla je premijerka Srpske.

"Tamo je kriza i haos. Oni pokušavaju da nerad neslogu i haos sa BiH nivoa prenesu u Republiku Srpsku", rekao je poptpredsjednik Parlamenta Srpske, Nenad Stevnadić. 

Opozicija ovim samo želi da sakrije svoje katastrofalne rezultate u Sarajevu što je, smatra Stevandić, zamjena teza.