latinica  ћирилица
14/05/2017 |  14:45 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Dan odbrane Ilidže: Borci ne mogu zaboraviti poginule saborce (VIDEO)

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog Save u naselju Blažuj, u federalnoj opštini Ilidža i polaganjem cvijeća na spomenik pripadnicima Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade obilježen je Dan odbrane Ilidže.
Istočna Ilidža - parastos u naselju Dobrinja četiri - Foto: SRNA
Istočna Ilidža - parastos u naselju Dobrinja četiriFoto: SRNA

Sjećanje na 14. i 22. april 92. dane najžešćih napada tzv. ARBiH na sarajevsku opštinu Ilidža njeguje boračka organizacija "Ilidžanski borac". Na Ilidži danas zanemarljiv broj Srba.

Više neprijateljskih ofanziva slomilo se o granitnu odbranu VRS na Ilidži. Ni granatiranje i snajperisanje sa Igmana nije slomilo duh srpskog naroda. Ilidža je odbranjena uz velike gubitke ali je taj dio Sarajeva poslije Dejtonskog sporazuma pripao FBiH.
 
"Mi smo jednostavno ovdje branili svoje kuće, svoja ognjišta i čuvali smo sve četiri godine rata našu teritoriju uz velike gubitke", istakao je komandant bataljona u sastavu Ilidžanske brigade VRS Svetozar Guzina.

"Uspjeli smo da odbranimo, poginulo je 1064 borca, sama brigada je dala 650 boraca", rekao je Goran Šehovac iz BO "Ilidžanski borac" Istočna Ilidža.

Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma više desetina hiljada Srba sa Ilidže, ali i drugih sarajevskih opština koje su pripale FBiH napustilo je svoja ognjišta. Demografska, etnička slika nekad većinskog srpskog mjesta potpuno je promjenja, danas na Ilidži dominira arapski jezik i kulutura. 
 
"Sa ovog prostora koji je odbranjen otišao je najveći broj Srba, neki u Istočno Sarajevo, naselili su cijelu Republiku Srpsku i po svijetu. Ova Ilidža danas je potpuno drugačija", izjavio je Dušan Šehovac iz Demokratske inicijativa sarajevskih Srba – Ilidža.

Crkva Svetog Save u Blažuju, oronule srpske kuće koje se nude na prodaju i zapuštena imanja znakovi su nekadašnjeg postojanja Srba na ovim prostorima. Nadu da se pravedna borba i žrtve tokom Otadžbinskog rata neće zaboraviti daju mladi koji su danas odali počast palim herojima.