latinica  ћирилица
14/05/2017 |  15:10 | Autor: RTRS

Vulin: U Blajburgu najveće okupljanje nacista u Evropi

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da nije nikakva tajna da je u Blajburgu najveće okupljanje nacista u Evropi i da su ustaški zločini prihvatljivi jer su činjeni nad Srbima.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

"Tamo se skuplja nekoliko desetina hiljada ljudi na jedinom mestu u Evropi gde smeju nekažnjeno da govore o fašizmu, da pozdravljaju fašizam i da pozdravljaju najstrašniju ideologiju", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Vulin je istakao da je najstrašnija slika sa komemoracije ustašama u Blajburgu bila pojava cijele jedne porodice, uključujući i djecu, obučena u ustaške uniforme i ocijenio da oni koji to mogu da urade ne bi smjeli da imaju djecu.

"Ne znam kakvi su zakoni u Hrvatskoj, ali znam da po zakonima u EU decu koju biste pronašli u fašističkim unifromama bi oduzeli od roditelja", rekao je Vulin.

On je istakao da se treba zapitati "u kakve će oni ljude izrasti ukoliko im je sećanje iz detinjstva sećanje na ustašku uniformu i na najstrašniju mržnju".

"Trebalo bi i toj deci i tim roditeljima pokazati slike one pobijene dece u dečjim logorima u Sisku, Јasenovcu, u Donjoj Gradini, Gradiškoj, možda bi shvatili, možda bi se postideli. Zato istina o ustaškim užasima mora biti kazana i mora biti prikazana i našoj deci brutalna kakva i jeste", rekao je Vulin.

On je rekao da se kao ljudsko biće osjeća povrijeđeno tim prizorom i izrazio uvjerenje da se svako ljudsko biće osjeća poraženo činjenicom da fašizam može da se pojavi na djetetu od tri i pet godina.

Izvor: SRNA