latinica  ћирилица
14/05/2017 |  20:11 | Autor: RTRS

Јunker: Makron signal nade za Evropu

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker uvjeren je da će dobro sarađivati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom zato što dijele iste političke ciljeve.

Žan Klod Јunker nazvao je novoizabranog francuskog predsednika Emanuela Makrona "signalom nade za Evropu". 

"To je pozitivan signal za Evropu", kazao je Žan Klod Јunker u intervjuu austrijskom listu "Salcburger nahrihten", prenosi Politiko. 

"Već smo primjetili da imamo mnogo zajedničkih ciljeva - od evropske odbrambene politike do socijalnije usmerene Evrope, do jačanja monetarne i ekonomske unije. To je pozitivna agenda koju su šefovi država i vlada dogovorili kako bi promovisali Evropu. Јa ću sada sarađivati sa njima i sa predsjednikom Makronom", kazao je Јunker.

U vezi sa odlaskom Velike Britanije iz evropskog bloka, Јunker je izrazio uvjerenje da ostale članice EU neće poželjeti da odu nakon što sagledaju britansko iskustvo.

"Bregzit će pokazati koliko je još atraktivnije to kada je neko član naše Unije", ocenio je predsjednik Evropske komisije.

Јunker je naveo da, "zahvaljujući Evropi, ljudi uživaju u slobodi da mogu da žive, vole i trguju (krećući se) preko granica".

"Mi takođe postižemo više bezbjednosti i prosperiteta zajedno. Konkretni primjeri su Evropska agencija za granice i obalsku stražu i naša zajednička valuta", rekao je Јunker.

Izvor: RTS, Tanjug