latinica  ћирилица
15/05/2017 |  10:33 | Autor: RTRS

Linta pozvao Srbe da glasaju na hrvatskim lokalnim izborima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je sve Srbe koji imaju prebivalište u Hrvatskoj da izađu na lokalne izbore u toj zemlji 21. maja i glasaju za predstavnike srpske zajednice.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Za šest dana u Hrvatskoj će biti održani lokalni izbori. Na izbornim listama nalaze se i predstavnici Srba, zbog čega je važno da Srbi u što većem broju izađu i glasaju za njih", rekao je Linta za RTS.

On je ocijenio da je učešće Srba na lokalnim hrvatskim izborima važno jer se Srbi u toj zemlji nalaze u teškoj situaciji, zbog rehabilitacije ustaške ideologije i poruka mržnje i nasilja.

"Važno je da Srbi izaberu svoje predstavnike u lokalnim samoupravama, kako bi rješavali probleme na lokalnom nivou, uključujući i povratak. Veliki broj stvari važnih za svakodnevni život rješava se upravo na lokalnom nivou", naveo je Linta.

On je istakao da pravo glasa na hrvatskim lokalnim izborima sljedeće nedjelje imaju svi hrvatski državljani, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište.

"I oni Srbi koji su prijavili privremeni odlazak iz Hrvatske na pet godina i žive u Srbiji, Republici Srpskoj, takođe, imaju pravo glasa na lokalnim izborima", naglasio je Linta.

On je učešće državne delegacije Hrvatske na odavanju počasti ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu ocijenio kao još jednu lošu poruku i zastrašivanje Srba koji žive u Hrvatskoj.

"Šalje se veoma loša poruka jer su tamo ubijeni ustaški zločinci. Dodatno lošu sliku poslala je državna delegacija Hrvatske koja je vijence položila na ploču sa natpisom `U čast i slavu poginulim hrvatskim vojnicima`", kaže Linta.

Ovim potezom se, kako je istakao, odaje počast jednoj propaloj fašističkoj tvorevini, kakva je bila Nezavisna Država Hrvatska /NDH/.

"Na to bi trebalo, prije svega, da reaguju EU i Brisel jer se do sada nisu jasno ogradili od fašističke retorike, koja se sve češće čuje u Hrvatskoj", rekao je Linta.