latinica  ћирилица
15/05/2017 |  14:57 ⇒ 14:57 | Autor: RTRS

Prekinut mafijaški lanac u Italiji, uhapšeno 68 osoba

Italijanska policija uhapsila je 68 osoba, među kojima su i sveštenik i šef rimo-katoličkog udruženja koje je osnovalo centar za migrante Isola Kapo Ricuto.
Italijanska policija (PHOTO: VINMEDIA) -
Italijanska policija (PHOTO: VINMEDIA)

Kako je policija navela, mnogi od uhapšenih pripadaju klanu Arena, ogranku najmoćnije kriminalne grupe - Ndrangeta, koja je i jedan od najvećih uvoznika kokaina na evropsko tržište, a sumnjiče se da su dobijali ugovore za pružanje katering usluga za migrante u centru Izola Kapo Ricuto i na Lampeduzi, prenosi Rojters.

Oni su optuženi da su umiješani u mafijašku organizaciju, iznude, zloupotrebe državnih fondova i prevara, navodi se u saopštenju policije u Katancaru.

AFP prenosi da je klan Arena navodno stekao bogatstvo pružajući usluge prihvatnom centru i izvlačeći novac iz državnih fondova za migrante, kao i da su na taj način prikupili 32 miliona dolara.

Šefica skupštinske komisije za borbu protiv mafije Rozi Bindi pozdravila je operaciju.

"Centar Izola Kapo Ricuto postalo je centar za pranje novca za organizovani kriminal, zahvaljujući saučešništvu osnivača centra", rekla je Bindi i dodala da je operacija pokazala sposobnost mafije da koristi "slabosti našeg vremena".

Više od pola miliona migranata stiglo je do Italije od 2014. godine, najviše čamcima i brodovima iz Libije, a zbog toga je izalijanska vlada osnovala prighvatne centre širom zemlje kako bi zbrinula pridošlice.

U Isola Kapo Ricuto centru ima prostora za više od 1.200 osoba i jedan je od najvećih u zemlji.

Država godišnje izdvaja 16 miliona evra za ishranu i smještaj migranata.

Izvor: B92